Ministrul Cătălin Predoiu a fost prezent în platoul DC News TV, unde a oferit ultimele detalii despre dosarul Schengen, subliniind că România se află pe ultima sută de metri în acest proces.
România „a intrat în linie dreaptă” pentru aderarea la Schengen terestru. Ce spune șeful MAI?
Predoiu a explicat că se lucrează constant la dosar, cu discuții și negocieri frecvente la nivel politic și administrativ, iar România a abordat situația cu maximă responsabilitate și angajament.
„Dosarul, deși are o perspectivă bună, este încă în lucru. Se coace, aș putea să spun. Adică se discută, se negociază, se pregătesc ședințe, se schimbă idei, staff-urile lucrează între ele, comunică. Nu este un dosar care stă și din când în când este reluat. Este un dosar care este în lucru permanent. Săptămânal se lucrează ceva în acest dosar de către ministerele de linie care acționează.
La nivel politic, au, de asemenea, discuții – președintele are discuții politice, prim-ministrul are discuții politice, colegii din PPE, din PNL au discuții politice; probabil că și socialiștii au discuții politice. Toată lumea lucrează! Deci, e un dosar, așa cum am mai spus, pe care cred că România l-a abordat foarte responsabil”, a declarat ministrul Predoiu în exclusivitate pentru DC News TV.
Care este stadiul dosarului în prezent?
Cătălin Predoiu a prezentat în detaliu progresele făcute de România în dosarul Schengen, subliniind că dialogul diplomatic constant și măsurile stricte împotriva migrației ilegale sunt pași esențiali în acest proces.
„Acum, care-i stadiul lui? Există speculații cum că s-ar ridica acest veto astăzi, ș.a.m.d. Acum… toată lumea speculează. Din câte am discutat cu domnul Gerhard Karner, dânsul văzuse declarația mea de ieri și mi-a spus că dosarul cam asta reflectă. (…)
Ieri am spus câteva lucruri: 1. colaborarea este foarte bună; 2. faptul că am coborât migrația spre zero în România este decisiv – cel mai important argument; 3. faptul că avem programe bilaterale cu toți vecinii noștri și un program bilateral cu Austria pe combaterea migrației ilegale este, de asemenea, un argument puternic; 4. faptul că noi am declarat că vom menține politicile de combatere a migrației ilegale și după intrarea în Schengen cu frontiera terestră este, de asemenea, un argument puternic; 5. faptul că suntem gata să utilizăm toate procedurile Schengen după intrarea în Schengen cu frontiera terestră, inclusiv controalele la frontieră atunci când se impune, pentru protecția propriilor cetățeni, e, de asemenea, un argument puternic.
Deci, până acum am enumerat 5 argumente puternice care au adus dosarul în stadiul în care el se află”, a conchis Cătălin Predoiu.
Miniștrii de Interne din România, Bulgaria, Ungaria și Austria se vor reuni pe 22 noiembrie 2024, la Budapesta, pentru discuții preliminare privind data intrării României și Bulgariei în Schengen terestru, potrivit unor surse de la Bruxelles.