În cea mai recentă ediție a emisiunii „Ultrapsihologie”, invitații Loredana Vișa și Eugen Ilea și realizatorii emisiunii, Radu Leca și Ramona A. Dumitru, au discutat despre legătura directă dintre consumul de droguri și abandonul școlar. Ilea și Leca au subliniat că orice adolescent care a consumat măcar o dată substanțe periculoase este mult mai predispus să renunțe la școală.
Consumul de droguri și abandonul școlar
Chiar și o singură experiență cu drogurile poate împinge un tânăr să lase școala și să alunece într-un cerc vicios din care îi va fi greu să scape. Această realitate afectează profund mediul educațional – de la școli și licee până la universități – și aduce o provocare serioasă pentru întregul sistem de învățământ.
„Avem un circuit pe care copilul care a consumat cel puțin o dată, exact cum a formulat astăzi, la DC News TV, Eugen Ilea, președintele Federației Părinților ProEDU, avem un circuit care este extrem de clar și de activ: a consumat, își va dori să renunțe la școală. Trebuie să v-o repet, ca să o mai auziți încă o dată: a consumat, își va dori să renunțe la școală. (…)
Orice preadolescent și adolescent ce a consumat măcar o dată – și aici avem o listă foarte clară de elemente care se consumă măcar o dată: legale, marijuana sau drogurile de mare risc, ciuperci și alte elemente care intră într-o structură internă ce produce și episoade psihotice, episoade delirante, evident, anxietate și depresie și alte tipuri de manifestări – va avea dorința de a nu mai merge la școală”, a spus Radu Leca la DC News TV.
Consumă, pleacă
În ultima vreme, dealerii au început să-și orienteze strategiile către elevii de gimnaziu, folosind mediul online pentru a ajunge la ei, atrage atenția Leca.
„Avem la nivel de Ministerul Educației o problemă reală cu tot ceea ce înseamnă abandonul copiilor din mediul școlar, din mediul liceal și, evident, din cadrul universităților de stat. Specialiștii trebuie să înțeleagă că acest abandon se bazează pe ceva, și vă spun concret pe ce se bazează: pe consum.
Cele două sunt conectate: consumă, pleacă; nu consumă, nu pleacă. Să fie foarte clar! Ce consumă este irelevant, de ce pleacă, știm deja.
Modul disperat al dealerilor care își doresc cu toată puterea să intre în școli, în clasele V-VIII, este gândit strategic și promovat cu ajutorul spațiului online”, a continuat psihologul.