Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, a fost invitat la emisiunea „DC Anima” de la DC News TV, unde a discutat despre potențialul natural al Bucureștiului. El a subliniat că, prin protecție și o gestionare adecvată, zone precum Pădurea Băneasa, lacurile Colentina și râul Dâmbovița ar putea oferi locuitorilor peste 1.500 de hectare de spații verzi de calitate. 

Bucureștiul are un super potențial

Bucureștiul ascunde un potențial verde uriaș: zone precum pădurea Băneasa sau lacurile și zonele umede de pe Râul Colentina oferă orașului circa 1.500 de hectare de spații verzi de calitate, echivalentul a șapte metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor. 

Tot ce trebuie este ca aceste spații să fie protejate și administrate cu grijă, pentru ca bucureștenii să se bucure de un oraș mai sănătos și mai verde. 

„Bucureștiul are un super potențial și am proprietatea termenilor, chiar are un super potențial. Pădurea Băneasa, lacurile de pe Colentina, Dâmbovița – toate aceste zone de natură, dacă sunt protejate, aduc un plus de cam 1.500 de hectare de spații verzi de calitate pentru oraș; asta înseamnă șapte metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor. E foarte mult! 

Ele sunt, există, trebuie protejate și, pe urmă, administrate minim invaziv, astfel încât să fie sigure, curate, iar animalele de acolo să se simtă bine. Iar tu, ca om, petreci jumătate de oră sau o oră într-un spațiu care îți face bine”, a spus Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, la DC News TV. 

Pajiștea Petricani, arie naturală protejată

Acesta a anunțat că pajiștea Petricani a obținut recent statutul de arie naturală protejată – o premieră pentru București după Parcul Natural Văcărești. 

„Avem resurse la îndemână, avem capacitate, am reușit, de exemplu – și asta e o veste pe care o împărtășesc cu voi – pajiștea Petricani, de unde sunt aceste fotografii, pe Colentina, în Sectorul 2, a primit acum două săptămâni avizul din partea Consiliului Local al Sectorului 2 pentru a deveni arie naturală protejată. 

E o zonă de șase hectare, e o zonă foarte frumoasă, ușor accesibilă. Acolo am organizat un traseu de vizitare, cu zone tematice; poți să stai pe o bancă să vezi peisajul, poți să te uiți cu binoclul la păsări, oamenii merg, își plimbă câinii, aleargă, e foarte frumos! E prima zonă de protecție care apare în București după Parcul Natural Văcărești.  

Mai avem pe listă Băneasa, încă două zone pe Colentina și Dâmbovița cinci. Facem o hartă – Bucureștiul sălbatic. Pe lângă celelalte zone pe care Bucureștiul le are, natura începe să fie integrată în viața noastră”, a mai spus Bărbulescu.