Ministrul Florin Barbu a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a discutat despre progresele făcute în agricultură după un an dificil, marcat de secetă și schimbări climatice: suprafața irigată a ajuns la 1,6 milioane de hectare, iar producția de grâu a crescut toamna aceasta, față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Țara noastră a ajuns la 1,6 milioane de hectare irigate 

Ministrul Florin Barbu a explicat că, deși anul 2024 a fost marcat de secetă și schimbări climatice, investițiile Ministerului Agriculturii au extins sistemul de irigații al României la 1,6 milioane de hectare, cu apă asigurată printr-o rețea conectată la Dunăre. 

„Anul 2024 a fost unul destul de greu din cauza schimbărilor climatice și a secetei. Dar vreau să asigur un lucru, și anume că Ministerul Agriculturii a investit foarte mult, iar suprafața irigabilă a României a ajuns la 1,6 milioane de hectare. Sunt reabilitate aceste amenajări; mai mult de atât, am avut 2.700 de kilometri de canal de infrastructură principală, plin cu apă, în momentul de față. Deci, putem și noi să ne lăudăm că avem o autostradă a apei. 

Avem apă în canal pentru că 85% din sistemul de irigații din România este conectat la Dunăre. Știm cu toții că milioane de metri cubi de apă dulce din Dunăre se duc în Marea Neagră. 

Noi am luat decizia și am suplimentat fondurile necesare, pentru că este infrastructură principală pe cei 2.700 de kilometri de canal, iar apa este gratuită. Toată energia utilizată în sistemul de irigații este plătită de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a spus ministrul Florin Barbu la DC News TV. 

România a produs mai mult grâu în 2024 comparativ cu 2023

De asemenea, Barbu a evidențiat că producția de grâu a crescut în 2024, cu un plus de 1,8 milioane de tone față de anul anterior, ajungând la aproape 14 milioane de tone.

„Anul acesta am alocat aproape 100 de milioane de euro pentru a avea această apă pe canale și pentru a avea producții foarte bune, deoarece a fost un an destul de secetos, foarte greu. Totuși, la culturile de toamnă, unde am început să facem aprovizionarea și să irigăm, am produs cu 1,8 milioane de tone de grâu mai mult decât în anul 2023. 

Anul acesta, România a produs aproape 14 milioane de tone de grâu. Este aproape pe locul 1 în Uniunea Europeană, după Franța, dar vreau să vă spun că din cele 14 milioane, 95% din producție este grâu de panificație. 

Francezii au jumătate din producție pentru panificație și jumătate pentru zootehnie sau utilizare industrială. România are 95%, prin urmare, deținem locul 1 în Uniunea Europeană la exportul de făină, dar și de grâu pentru panificație”, a adăugat oficialul. 

Mit sau realitate: câtă pâine congelată importă România?

Ministrul a abordat și subiectul importurilor și exporturilor de pâine congelată, clarificând că România importă doar o mică parte, în timp ce este un exportator important în acest segment, datorită investițiilor susținute prin scheme de ajutor de stat. 

„România a devenit și exportator de pâine congelată. Acela era un mit (că noi importăm pâine congelată – n.r.); noi importam undeva la 1,5% din consum pâine congelată, dar vorbim despre croissante și alte asemenea. Dar, în momentul de față, sunt două investiții foarte puternice, care au fost finanțate și cu scheme de ajutor de stat de la Ministerul de Finanțe, prin care România exportă pâine congelată în momentul de față”, a conchis Florin Barbu.