Ministrul Florin Barbu a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a discutat despre creșterea producției de pui în România, care a ajuns la 498 de milioane pe an. El a subliniat că puiul românesc este foarte apreciat în Uniunea Europeană datorită alimentației bazate în proporție de 70-90% pe porumb.
Puiul românesc, la superlativ: cel mai de calitate din Europa
Barbu a afirmat că țări precum Franța și Italia preferă puiul românesc, ceea ce a dus la deschiderea unor piețe importante pentru export.
„Anul acesta am finalizat zece milioane de locuri de cazare, atât în reproducție, cât și în creștere. Vom produce cu 65 de milioane de pui mai mult anul acesta, iar România a ajuns la 498 de milioane de pui. Avem un grad de autosuficiență de aproape 160-170%.
Cel mai căutat pui din Uniunea Europeană este puiul românesc. Franța și Italia mănâncă pui românesc pentru că acesta este crescut cu 70-90% porumb. Este cel mai de calitate pui și am deschis piețe foarte importante. Am avut discuții atât cu omologii mei din Italia și Franța, iar fermierii exportă pui românesc. Este cel mai de calitate pui din UE”, a spus ministrul Barbu la DC News TV.
Planul ambițios pentru carnea de porc
Ministrul a explicat planurile pentru dezvoltarea sectorului de carne de porc, urmărind ca România să devină autosuficientă în următorii patru ani prin investiții în ferme, pentru a reduce importurile și a crește profitabilitatea.
„La porc cum stăm în acest moment?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„La porc, suntem la 30% producție; cu 1,8 milioane de purcei trecem de 48-50%. În următorii patru ani, dacă finalizăm cele 60 de ferme, România va avea grad de autosuficiență la carnea de porc. Vă spun, dacă voi rămâne ministru al Agriculturii – oricum voi iniția această ordonanță privind finanțarea porcului în România – pariul meu este ca, în următorii patru ani, balanța comercială să fie zero la carnea de porc.
Dar, gândiți-vă, domnule Chirieac, ce înseamnă… un porc consumă undeva la 250-260 de kilograme de cereale. Gândiți-vă că 9 milioane de porci ar însemna să nu mai exportăm 3 milioane de tone de cereale dacă dezvoltăm zootehnia, și aici vorbim doar de porci”, a răspuns Florin Barbu.
„Și carnea de porc este mult mai profitabilă, atât la export, cât și la consum intern, decât exportul de cereale”, a intervenit analistul politic.
„Exact! În agricultură, pentru a aduce plusvaloare în sectorul vegetal, trebuie să integrezi procesarea, să transformi grâul în făină, dar și să asociezi sectorul vegetal cu zootehnia”, a completat ministrul Agriculturii.