În cea mai recentă ediție a emisiunii „Totul despre bani”, Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA), a discutat despre diferențele dintre produsele alimentare din perioada comunistă și cele de după Revoluție. 

Mâncarea din Epoca de Aur: era mai bună și mai naturală? 

Potrivit lui Dragoș Frumosu, preparatele din Epoca de Aur erau, în mare parte, realizate din ingrediente naturale, fără aditivi chimici, iar carnea era proaspătă, nu congelată, ceea ce conferea un gust mai bun și o textură diferită. Pe atunci, termenul de valabilitate era limitat la doar câteva zile, semn al prospețimii și al absenței conservanților artificiali. 

„Pentru că vorbeați mai devreme de calitatea produselor… e un mit acesta că erau produsele mai bune pe vremea lui Ceaușescu? Te uiți pe rețelele sociale și vezi că mulți spun: «Domnule, era cu soia, dar nu era cu E-uri; era totul mult mai gustos; era salamul mai salam decât în ziua de azi». E un mit sau e o realitate?”, a întrebat moderatorul emisiunii. 

„Am să vă spun ceva tot foarte deschis și sincer. Până în Revoluție am început activitatea și, după Revoluție, câțiva ani buni, în vechiul abator al Bucureștiului. Am asistat la producerea preparatelor și înainte de Revoluție, și după Revoluție. 

Până în anul 1995, în mezeluri, în afară de un singur E – atunci nu-i spuneam E, îi spuneam silitră, care păstra culoarea cărnii – totul era natural. Este și motivul pentru care preparatele din carne aveau maxim 72 de ore termen de valabilitate. 

Ele se făceau, în general, din carne proaspătă, nicidecum din carne congelată. Și aici este o întreagă filosofie, nu că n-ar fi bune… dar una e să faci un preparat din carne proaspătă, alta e din carne congelată”, a răspuns Dragoș Frumosu. 

„Este strict adevărat” 

În schimb, în prezent, multe produse alimentare sunt create cu arome sintetice, potențiatori de gust și conservanți care le permit să reziste chiar și câteva luni pe rafturi, schimbând gustul natural pe care oamenii și-l amintesc din acea perioadă. 

„Deci, este strict adevărat. Și eu spun că frații Petreuș, trei la pungă, cât erau pe vremea aia, până în ’90, erau mai gustoși decât mulți… nu toate sortimentele, pentru că avem și firme foarte serioase, dar erau mai gustoși. 

Iar chestia cu soia… Poate ne-am trezit! Spuneam atunci că ne omoară cu soia din preparate, ne omoară cu uleiul de soia și astăzi ținem regim strict cu produse în totalitate din soia. Atunci ne-a lipsit informația, și este foarte adevărat că eram bulversați. (…) Nu pot să fiu personal de acord, lucrând în sistem și gustul, și rețeta, și producția – nu pot să fiu de acord cu produsele care au termen de valabilitate jumătate de an. Nu pot să fiu de acord cu produsele care, în loc să fie afumate cu fum natural de esență tare, să băgăm arome, potențiatori de gust… Nu! Astea sunt trucuri”, a conchis președintele SINDALIMENTA.