În cea mai recentă ediție a emisiunii „Părinți Prezenți”, Daniela Gavankar, profesor universitar, psiholog și consilier de dezvoltare personală, a vorbit despre importanța prezenței și implicării tatălui în dezvoltarea sănătoasă a identității masculine a copilului.
Tatăl reprezintă relația cu autoritatea
Daniela Gavankar a explicat cât de importantă este prezența tatălui în viața copilului pentru a construi o relație sănătoasă cu autoritatea, puterea și responsabilitatea. Ea a subliniat că, atunci când mamele își asumă toate rolurile, copiii ajung să perceapă că doar femeile pot face totul.
„Tatăl reprezintă relația cu autoritatea, cu forța, cu puterea, cu banii. Deci, dacă vrei să ai un copil de succes, un copil care să aibă o masculinitate sănătoasă, el asta o va învăța de la tată. Sunt mame care spun: «Dar eu pot să-l învăț pe copil toate lucrurile astea». În momentul în care tu-l înveți, tu le faci pe toate, tu ești extraordinar de implicată, chiar dacă tu-l înveți pe copil foarte multe lucruri, el învață încet-încet că toate lucrurile se fac de către femei: femeia crește copilul, femeia face, femeia decide.
Iar, la maturitate, în viața acestui băiețel care ajunge să fie adult, el va intra în viață știind că mama face și treburile bărbătești, și treburile femeiești: ține casa, are grijă de copii, se duce la serviciu, câștigă bani, decide… Toate lucrurile le face mama! Iar asta nu este sănătos!”, a spus Daniela Gavankar la DC News TV.
Băieții nu mai au modele masculine
Specialista a arătat că, în lipsa unor modele masculine apropiate, băieții cresc adesea fără o imagine clară a rolului de bărbat în familie și în societate. Din această cauză, mulți ajung să caute inspirație în alte locuri, uneori nesănătoase, precum mediul online sau anturajul.
„A fost o vreme când absența implicării taților a fost ok și pentru noi, și pentru ei. Deci noi, mamele, ne-am urcat pe cai mari și am decis că facem noi tot și am vrut să arătăm că putem să le facem pe toate, și tații au zis: «OK, dacă vreți voi… ne dăm la o parte». Doar că nu e bine. S-a ajuns într-o situație în care băieții nu mai au modele masculine sau sunt nevoiți să-și caute modelele în altă parte. Sigur, acum fiecare băiat își găsește un model. Din fericire, dacă unii dintre ei caută cu ochii deschiși, pot să găsească într-un profesor, într-un antrenor, într-un instructor…
Dar, din nefericire, copilul care nu are modele sănătoase în jurul lui și le găsește între prieteni, anturaj, telefon, adicții, false validări… Nevoia este acolo – nevoia copilului de ghidaj, de a-și arăta masculinitatea e în el, indiferent dacă tatăl este activ sau nu. (…)
E OK să muncești toată ziua, dar dacă ai un copil, tu ești unicul lui tată. El nu are cum să-și ia altul și nici nu poate să-l schimbe dacă tu ești ocupat”, a punctat psihologul.