După ce căsnicia unei familii din Cluj-Napoca s-a rupt, copiii au devenit principala victimă în acest scandal larg disputat mediatic. După ce tatăl lor, fost patron al UTA, i-a luat de la mama lor din Spania în urmă cu doi ani, aceștia și-au schimbat radical comportamentul față de persoana care i-a născut.
Ulterior, ei trebuiau să fie aduși mamei dar între timp au dispărut, tatăl lor i-a dus în Serbia pentru a încerca să îi țină în continuare departe de mama lor. Care este rolul legii și ce trebuie să facă autoritățile statului în acest caz, au discutat Laura Duță și invitata sa de la emisiunea Culisele Justiției, Ramona Tatarici.
„Nu cred că legea este disfuncțională. Cred că mai degrabă, în situația asta, autoritățile au declarat că vor face tot posibilul ca cei mici să o accepte pe mamă pentru că și mama a făcut demersuri în sensul acesta. Mi se pare o forțare a situației în care copiii trebuie să rămână la mamă, totul prin ajutorul DGASPC. Există autorități și o lege, care nu este disfuncțională sau incompletă dar punerea ei în aplicare este problematică în contextul în care discutăm de partea afectivă, de minori și părinți care ar trebui să aibă un anumit grad de educație încât să înțeleagă că nu pot crea bullying asupra copiilor și această alienare în favoarea unui părinte și în defavoarea celuilalt”, spune avocata Ramona Tatarici.
Intervenția statului în viața familială
În mod cinic, pare că orgoliul părinților este mai presus decât sănătatea mentală a celor mici. Totuși, copiii erau în custodia statului atunci când au dispărut, cum se explică acest lucru, rămâne de văzut. Cert este că statul ar trebui să aibă și misiunea de a încerca să reîntregească familia pentru binele copiilor.
„Să fie obligați măcar de către stat, dacă vor să își vadă copiii, să își schimbe atitudinea, dacă nu se mai înțeleg în niciun fel. Războiul dintre părinți este clar că îi afectează pe copii”, a subliniat Laura Duță.
Avocata Ramona Tatarici a replicat că există deja o astfel de reglementare dar cu o oarecare limită. „Ăsta era și motivul pentru care DGASPC-ul încerca să ajungă la acest numitor comun prin ședințe de consiliere ale copiilor cu mama. Din punct de vedere legislativ, acest lucru este reglementat. În ceea ce privește medierea dintre părinți, asta trebuie să o facă ei. Este clar acest lucru pentru că sunt adulți, aici nu mai poate să intervină nicio instituție a statului să îi determine pe ei să aibă un anumit comportament în beneficiul minorilor”, a completat avocata.
Laura Duță spune că poate statul ar trebui să facă acest lucru și ar trebui să le propună să își schimbe atitudinea ca să aibă în continuare parte de copii pentru că aceștia pot fi marcați de aceste evenimente.