În cea mai recentă ediție a emisiunii „DC Conducem”, Titi Aur a vorbit despre percepția greșită a șoferilor cu privire la consumul moderat de alcool și impactul acestuia asupra siguranței la volan. 

De ce „am băut doar puțin” e o justificare periculoasă în trafic 

Expertul a subliniat că mulți șoferi își găsesc justificări pentru a conduce sub influența alcoolului, crezând că „puțin nu contează” sau că traseul scurt nu implică riscuri. 

Titi Aur a explicat, însă, că orice cantitate de alcool sau orice factor care distrage atenția mărește timpul de reacție și crește riscul de accidente, mai ales în situații neprevăzute. 

„Din păcate, foarte mulți consideră că doar puțin alcool nu contează, doar pe o distanță scurtă nu contează, doar pe traseul pe care-l știu nu contează, tot felul de doar-uri din astea, numai ca să-mi găsesc o justificare, un motiv. 

Care este adevărul? Adevărul este că timpul nostru de reacție este de o secundă și jumătate și orice factor care înseamnă oboseală, neatenție, alcool, drog, în toate formulele, nu face altceva decât să mărească timpul de reacție. Și, dacă pe traseul pe care-l faci sub influența alcoolului, sub influența drogului, sub influența oboselii, sub influența neatenției, nu ți se întâmplă nimic, atunci nu contează practic. 

Dacă pe traseul ăla apare neprevăzutul, oricare din acești factori nu face altceva decât să mărească riscul de accident. E greu să îi facem (pe șoferi – n.r.) să conștientizeze și de aceea spun că avem nevoie de un program coerent de educație, bine împletit cu un program coerent de coerciție, ambele bine corelate cu un program de transmis informații, de mediatizat, de campanii, ca să se înțeleagă tot fenomenul, pentru că doar campanie nu atinge pe toată lumea, doar coerciție nu atinge, doar educație nu atinge.  

Cele trei ar trebui bine împletite într-un proiect, într-o gândire unitară, astfel încât să-i înveți, să-i constrângi și să le și transmiți mesajul din când în când. (…) Acest pachet ar trebui să funcționeze, pentru că altfel ajungem la declarații de tipul: «Ce contează? N-am băut mult! N-am mers mult. Eram pe drumul cutare»”, a explicat Titi Aur la DC News TV. 

„Doar de aici până aici”, mitul care îi face pe șoferi să își asume riscuri inutile

Moderatorul emisiunii a adus în discuție un chestionar în care șase din 10 șoferi au admis că „nu erau beți, doar consumaseră puțin alcool”. 

„Știu că a fost la un moment dat un accident pe un drum național, era Poliția Rutieră, ancheta accidentul, și a ieșit un nene mai în vârstă și băut, și l-a văzut polițistul, l-a oprit, și s-a dat ăla foarte supărat jos și i-a zis polițistului, fiind beat: «Haide, măi, dar de aici până aici, cât am trecut», că el, de fapt, ieșise de pe o uliță exact pe națională. A mers pe șoseaua națională 50 de metri și urma să intre iar pe o uliță. 

Și el era supărat pe polițist că de ce se ia de el, că n-a făcut mare lucru. Că doar de aici până aici… Adică polițistul era vinovat că l-a oprit pe el pe traseul lui… Probabil el făcea des asta – de la prieten, de la cumnat, de la birt, unde era – se ducea acasă băut. Era normalitate pentru el, că ce contează de aici până aici…”, a exemplificat expertul în conducere defensivă.