În cea mai recentă ediție a emisiunii „Academia de Sănătate”, dr. Ștefan Voiculescu a discutat despre creșterea îngrijorătoare a cazurilor de cancer de sân și despre legătura dintre acest fenomen și stilul de viață, care s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii.
Cancerul de sân și cel de col uterin, principalele riscuri oncologice pentru sănătatea femeilor
Incidența cancerului de sân și a celui de col uterin este în continuă creștere, reprezentând astăzi două dintre cele mai grave amenințări pentru sănătatea femeilor. Dr. Ștefan Voiculescu subliniază că stilul de viață joacă un rol major în aceste creșteri alarmante, iar prevenția devine o necesitate.
„Cancerul de sân, care e în creștere, e unul dintre cancerele cele mai importante ale femeii; se bate pentru primul loc cu cancerul de col uterin”, a spus dr. Ștefan Voiculescu.
„Cancerul de col poate fi prevenit prin vaccinare”, a intervenit jurnalistul Val Vâlcu.
„Cel de col uterin este îngrozitor ca evoluție, dar sperăm că, pentru noua generație, nu va mai reprezenta o problemă datorită vaccinurilor, și e un moment de a face mai departe lobby pentru vaccinarea tinerelor fete. (…)
Sunt cancere cu o incidență foarte mare. Și, de fapt și de drept, aici vorbim în primul rând de stilul de viață. El e principalul vinovat al creșterii extraordinare. Acum 30 de ani, cancerul de colon nu reprezenta mare lucru. Cancerul de sân era important, dar era poate nu chiar pe jumătate; în tot cazul, era foarte mult mai puțin decât este astăzi. Vorbim de creșteri impresionante ale incidenței”, a continuat Voiculescu.
Numărul de cazuri noi de cancer de sân, în creștere
În contextul stilului de viață modern, tot mai multe femei se confruntă cu riscul crescut de cancer de sân. Medicul a explicat cum schimbările din viața femeilor, de la amânarea maternității și utilizarea hormonilor până la lipsa somnului și stresul constant, contribuie la creșterea incidenței acestui tip de cancer, chiar dacă tratamentele au evoluat semnificativ.
„De ce crește numărul cazurilor de cancer de sân?”, a întrebat jurnalistul.
„Stilul de viață! Noi avem acum un alt fel de a privi viața. Pe vremuri, se făcea o familie la tinerețe, care avea câți copii dădea Dumnezeu – eu nu zic că asta e ceea ce ar fi minunat – dar asta, de fapt și de drept, punea femeia la un oarecare adăpost de cancerul de sân. Acum, faptul că se luptă pentru o carieră, pentru care sacrifică ani de viață și nopți – inclusiv somnul este un lucru important – somnul, alimentația, hormonii pe care îi ia la început ca să nu facă copii, după îi ia ca să facă copii.
Adică, baia de hormoni pentru fertilizări e un factor de risc. Terapia de substituție e un factor de risc. Desigur, are foloasele ei, nu negăm asta, nu o interzicem, dar avem nevoie totuși de a o recomanda cu discernământ. Toate aceste lucruri ne cresc riscul de cancer de sân.
Cancerul de sân se bate și el cu noi, pentru că noi am făcut progrese importante; sunt scăderi semnificative ale mortalității prin cancer de sân, dar incidența crește, iar mortalitatea a scăzut comparativ cu numărul de cazuri, dar tinde să nu prea fi scăzut, de fapt, în mod efectiv, în număr absolut”, a răspuns specialistul.