Avocata Ramona Tatarici a fost invitată în emisiunea „Culisele Justiției” de la DC News TV, unde a discutat, alături de jurnalista Laura Duță, despre posibilele implicații juridice și perspectivele de redeschidere a dosarelor penale ce îl vizează pe președintele Klaus Iohannis după terminarea mandatului. 

Se vor redeschide dosarele lui Iohannis după terminarea mandatului?

În cadrul emisiunii s-a discutat, printre altele, despre cele 27 de dosare penale în care este implicat președintele Iohannis, inclusiv cele legate de casele obținute cu acte false. Avocata Ramona Tatarici a explicat că, în asemenea situații, procedura ar putea implica o redeschidere a dosarelor pentru a asigura o aparență de legalitate, însă redeschiderea lor nu înseamnă neapărat că se va ajunge la trimiterea în judecată. 

„Lui Traian Băsescu, după ce a terminat mandatul, i s-au redeschis vreo 60 de dosare, greșesc sau nu, dar erau vreo câteva zeci de dosare. Rând pe rând au fost închise. Mă aștept și aici (în cazul lui Klaus Iohannis – n.r.)”, a spus moderatoarea emisiunii, Laura Duță. 

„Cu siguranță ar fi oportun să fie redeschisă urmărirea penală în toate dosarele, cel puțin pentru o aparență de legalitate. Asta ar fi procedura. Nu este obligatorie redeschiderea, aceasta se dispune de către procurorul general în contextul acesta. Probabil le va redeschide pentru a nu crea niciun fel de incertitudine sau a se aprecia că ar fi o favorizare a acestuia. Urmează să vedem dacă vor avea același curs, de a se clasa succesiv, așa cum au și fost redeschise. 

Adică, redeschiderea nu oferă neapărat și o certitudine a finalizării cu o soluție de trimitere în judecată, ci, evident, va trebui să le deschidă pentru această aparență, cu mențiunea că nu este obligatorie. Se apreciază când încetează cazul care a dus la închiderea dosarului, în cazul acestuia – imunitatea prezidențială”, a precizat avocata Ramona Tatarici. 

Misterul celor şase case ale lui Klaus Iohannis

Laura Duță a subliniat că, spre deosebire de Băsescu, cazul lui Iohannis aduce în prim-plan acuzații de fals în documente și obținerea unor imobile prin mijloace frauduloase, o situație care continuă să atragă atenția publicului și să ridice semne de întrebare cu privire la integritatea acestuia. 

„Dar, ce este interesant la Klaus Iohannis, față de Traian Băsescu, este cazul acelor case obținute pe documente falsificate – o poveste, o telenovelă care a început după ce a devenit președinte. Am aflat cu toții despre un om despre care credeam că nu are nicio problemă de etică ș.a.m.d. și îmi amintesc de un interviu în care a fost întrebat cum a obținut cele șase case și a spus: «Din meditații»”, a intervenit jurnalista. 

„Vreau ca lumea să înțeleagă: casele respective au aparținut unor persoane. Persoanele respective nu au avut moștenitori. S-au falsificat niște certificate de moștenitori, pentru că s-au dovedit falsurile de-a lungul timpului, în care s-a dovedit ulterior că au fost cumpărători de rea credință atât Klaus Iohannis, cât și soția, și pe baza unor acte falsificate au dobândit aceste case, le-a închiriat și a obținut bani din chirii”, a adăugat Laura Duță. 

„Acest nou dosar, care va dura probabil câțiva ani de zile, nu va face decât să îi ofere posibilitatea domnului Klaus Iohannis de a solicita suspendarea executării până la momentul la care se va finaliza acest dosar. De altfel, un dosar pe care nu îl văd cu altă finalitate. Și, evident, nu un demers care ar fi justificat din partea ANAF-ului, care doar trebuia să pună în executare o hotărâre”, a explicat avocata. 

„Pe partea penală, ce sorți de izbândă mai are această anchetă cu niște case dobândite în fals?”, a întrebat Duță. 

„Nu văd cum ar putea să redeschidă acele dosare în contextul în care avem hotărâri definitive… nu o privesc doar pe doamna Iohannis, ci și pe acesta”, a spus Ramona Tatarici.  

Klaus Iohannis este vizat în 27 de dosare penale în care este acuzat de abuz în serviciu, distrugere, furt calificat, împiedicare dreptului de a fi ales și alte fapte grave.