În cea mai recentă ediție a emisiunii „Cultura pentru toți” de la DC News TV, Daniel Cristea-Enache, unul dintre cei mai importanți critici literari, a vorbit despre scriitorul și disidentul Paul Goma. Acesta a murit la 25 martie 2020, în Franța, din cauza infectării cu coronavirus.
Cine a fost Paul Goma și cum s-a făcut remarcat?
Paul Goma, alături de alți scriitori precum Ion D. Sîrbu, au trăit experiențe dramatice care le-au marcat profund viețile și operele. Literatura lor nu este doar o creație de ficțiune, ci o mărturie despre rezistența în fața regimului totalitar, despre exil și despre suferințele din detenția politică.
„La Paul Goma avem o situație (…) pe care o întâlnim la intelectuali, la scriitori care s-au confruntat puternic cu istoria, cu o ideologie dominantă, totalitară, care au suferit din cauza acestei ideologii, care au fost opozanții unui regim totalitar, care au traversat experiențe oribile de închisoare politică, de detenție.
Și Ion D. Sîrbu și Paul Goma au traversat experiența exilului. Ei au trecut prin niște experiențe biografice din care au făcut în multe rânduri substanța operei lor. Deci opera lor nu poate fi analizată independent de viața lor, fiindcă viața lor a fost așa, în niște tranșee ale istoriei, și a intrat adânc în tipul de literatură pe care ei au scris-o.
Și această literatură este adesea mai puțin o literatură sub specia ficțiunii, o literatură de imaginație, de fantezie creatoare, este o literatură mai degrabă non-ficțională, care ia formă memorialistică, ia forma jurnalului, ia forma unei mărturii despre experiențele lor biografice. (…) Deci Paul Goma chiar a trăit ceea ce scrie aici (în carte – n.r.)”, a spus Daniel Cristea-Enache la DC News TV.
Un autor care și-a transformat mărturia într-o operă de artă
„Paul Goma este și un scriitor interesant, cu o scriitură modernistă, cu o cursivitate și, totodată, o fragmentare a materialului literar care arată un autor care știe foarte bine regulile compoziției și care își transformă mărturia într-o operă de artă. (…)
Sunt cazuri în care vezi niște oameni cu părul alb, care au trecut prin închisori, care au fost chinuiți de regimul totalitar, dar care nu sunt niște scriitori și, nefiind scriitori, mărturiile lor nu ajung până la sensibilitatea noastră de cititori și de critici literari. Ei bine, la Paul Goma, literatura nu lipsește, se vede scriitorul, se vede forța lui epică, cum știe să construiască un personaj”, a subliniat criticul literar.