Andreia Bodea, directorul Colegiului Naţional I. L. Caragiale din București a luat cuvântul în cea mai recentă ediție a emisiunii DC Edu, moderată de profesorul Sorin Ivan.
Umorul este un aspect cultural pe care noi, românii, îl percepem diferit. Directorul Colegiului I.L Caragiale a adus în discuție si acest aspect important pe care un profesor de liceu trebuie să îl stăpânească.
„De la Caragiale învățăm că există, în continuare, toate personajele, cu alte haine, desigur. Învățăm de la Caragiale că avem în continuare pedagogi de școală nouă în toate sensurile pe care le putem da acestei sintagme. Ce mi-aș dori eu să învățăm de la Caragiale este, totuși, să ne păstrăm sarcasmul și doza de umor, mai ales în zona preuniversitară, umor fără de care este clar că nu putem să răzbim”, spune Andreia Bodea.
Umorul balcanic
Gazda DC Edu, Sorin Ivan, a adus în discuție și un lucru specific local, anume ”degradarea ideii de umor în spațiul nostru pe care și Caragiale o critică, această zeflemeaua balcanică. Ironia inteligentă la noi trece printr-o schimbare și devine bășcălie și o autoironie care nu duce la nimic bun. De ce se întâmplă asta în spațiul nostru?”
Ușurința cu care tratăm lucrurile, noi, românii, este o caracteristică nativă, sunt de părere cei doi.
„Luăm totul à la légère pentru că avem sentimentul că nimeni nu ne mai ia în serios. Dacă ne luăm prea în serios, iar aici mă refer strict la profesori, cei care am ales această meserie din vocație, ni se reproșează că nu avem o anumită flexibilitate, îngăduință, și pentru că ni se pare că, în felul acesta, trecem cumva mai ușor peste lucrurile cu adevărat serioase, care ne marchează existența noastră profesională. Totuși, este sigur că o anumită doză de umor sănătos și constructiv îți trebuie ca să reziști în școala românească, în zona preuniversitară.
Elevii și profesorii
Întrebată despre profesori și elevii de la Caragiale, Andreia Bodea mărturisește că moralitatea este lucrul căruia îi oferă o atenție deosebită atât în ceea ce privește relația ei cu colegii profesori, cât și cu elevii.
„Profesorii de la Caragiale, în marea lor majoritate, nu cer ceva ce nu pot da. Cer punctualitate, dau punctualitate, cer seriozitate, dau seriozitate, cer empatie, oferă empatie… Valoarea principală pe care eu mi-aș dori să o împărtășesc împreună cu elevii mei este valoarea muncii, cea a seriozității, spiritul critic, într-o lume în care ei (elevii) nu mai știu ce să aleagă. Ceea ce îmi doresc eu să transmit este că mie îmi pasă de toți elevii mei. Unii dintre ei trăiesc acasă niște drame de nepovestit aici.
Unii dintre ei se confruntă cu foarte multe probleme. Spunem că tinerii nu vor să facă și nu îi interesează nimic. Astea sunt niște efecte ale unor lucruri care se petrec de niște ani. Nu vor nimic pentru că unii dintre ei au senzația că nu mai au un țel, nu mai au perspective. Nu au capacitatea de a proiecta”, este de părere directorul Colegiului Național I.L Caragiale”, a mai spus Andreia Bodea.