Dr. Florentina Ioniță-Radu, medic la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, a fost invitată la emisiunea „Academia de Sănătate” pe DC News TV, unde a vorbit, printre altele, despre provocările cu care se confruntă spitalele din România în îngrijirea marilor arși.
România nu a fost în stare să construiască centre pentru marii arși
Ea a subliniat că, deși secția ATI a fost modernizată recent cu bani din fonduri europene, aceasta include o zonă pentru mari arși, dar este destinată în special cazurilor din domeniul militar.
Dr. Ioniță-Radu a observat că, în spitalele mari din străinătate, cum sunt cele din Paris și Israel, pacienții cu arsuri grave sunt îngrijiți în secțiile de terapie intensivă, nu în cele de chirurgie plastică, deoarece ATI-ul este mai bine pregătit să gestioneze aceste cazuri complexe.
„Este adevărat că, deocamdată, nu avem o zonă pentru mari arși și asta este o mare problemă. Acum am făcut ATI-ul cu fonduri europene și acolo am destinat o zonă pentru mare ars în caz de astfel de situații sau de calamități, dar pentru domeniul militar.
Am vizitat foarte multe spitale mari din străinătate și conceptul acolo este puțin modificat față de cel din România, adică nu este marele ars la chirurgia plastică, ci la terapia intensivă. De exemplu, în spitalul din Paris, există o zonă specială destinată marilor arși în terapia intensivă, în ATI. De asemenea, și în Israel”, a spus dr. Florentina Ioniță Radu la DC News TV.
Tratamentul marilor arși, o provocare
„Întreținerea permanentă a marelui ars și ce înseamnă pentru el tratamentul acestei patologii, care este una dintre cele mai complexe și challenging din medicină – pentru că trebuie să faci tot timpul balanța între lichide și starea generală a pacientului – s-a considerat că terapia intensivă este mai bine pregătită să managerieze marele ars. Și, atunci, noi am mers în zona asta așa.
Dacă vă aduceți aminte, am făcut față… E adevărat că nu am avut mari arși la Colectiv, dar am reușit și atunci să ne descurcăm cu pacienții, astfel încât să nu moară nimeni”, a adăugat ea.
Lipsa unei infrastructuri moderne
Dr. Florentina Ioniță-Radu a subliniat că spitalele din România au nevoie urgentă de o infrastructură modernă. Deși Spitalul Militar Carol Davila era, la înființare, unul dintre cele mai moderne din Europa, structura actuală nu mai corespunde standardelor de astăzi.
„Sincer, cel mai mult ne lipsește o infrastructură modernă în toate domeniile, în toate zonele. Și cred că asta va mai lipsi, cel puțin pentru câțiva ani în România. În momentul când a fost înființat, în 1889, Spitalul Militar era cel mai modern din Europa. Au fost făcute niște investiții de-a lungul timpului; apariția acelui bloc chirurgical a fost, la momentul respectiv, de elecție, să spun așa.
Chiar și acum apreciez niște circuite care au fost gândite în blocul chirurgical de acolo, dar nu mai coincide lărgimea holurilor, nu mai sunt circuitele de acum valabile… deci cred că avem nevoie de niște clădiri care să fie tot timpul cât mai aproape de necesități.
Primul lucru care ne-ar trebui nouă ar fi spațiul, pentru a întruni criteriile actuale de acordare a asistenței medicale în condiții optime. Deci aici suntem puțin deficitari. Puțin sau, poate, puțin mai mult”, a punctat medicul.