În cea mai recentă ediție a emisiunii „Ce se întâmplă?”, Mircea Geoană, candidat independent în cursa pentru Cotroceni, a vorbit despre planurile sale pentru reformarea României, declarând că, dacă va câștiga alegerile, primul pas va fi depolitizarea companiilor de stat.
Depolitizarea companiilor de stat, o prioritate
Mircea Geoană a declarat că, dacă va ajunge președinte, primul său obiectiv va fi depolitizarea companiilor de stat și introducerea criteriilor de performanță în sectorul public, măsuri pe care le consideră esențiale pentru îmbunătățirea eficienței și transparenței în utilizarea banilor publici.
„Am să încep cu depolitizarea companiilor de stat. Nu mai merge să mai puneți voi pe cine vreți pe la Transelectrica și pe la Oil Terminal și pierdeți și bani de la PNRR cu miliardele. Nu e OK! (…)
Și a doua mare propunere – cred că este o mini-revoluție în statul român, ce propun eu – este introducerea, pentru prima dată de după ’89, în România, de criterii de performanță în sectorul public. Păi, nu poți să-mi spui mie că bag nu știu câți bani în educație, în sănătate, în infrastructură și nu pot să măsor eficacitatea cheltuirii banului public!”, a spus Mircea Geoană la DC News TV.
Fără „nepoți” în funcții importante
El a criticat influența politică ce blochează accesul oamenilor competenți în funcțiile publice, spunând că tocmai din această cauză România ajunge pe ultimele locuri în Europa la capitole precum guvernanță, educație și sănătate.
„Eu vreau să conduc România bine și vreau ca România să meargă la nivelul următor: avem nevoie de partide, voi lucra cu aceste partide. O singură condiție: dați-mi oameni mai pricepuți, mai competenți. Depolitizați locurile cheie din statul român. De asta nu merge nimic în țara asta!
De asta suntem pe ultimul loc în Europa la guvernanță, pe ultimul loc la abandon școlar, pe ultimul loc la calitatea sănătății. De ce? Pentru că politicul a acaparat statul român.
Oamenii buni din administrație nu pot să acceadă la funcții importante, pentru că vin ăia de la partid și ocupă locul, nu pe criterii de merit, ci pe criterii de pilă politică. Tot soiul de nepoți și din ăștia fac afaceri de zeci de milioane cu o firmă care are 15 lei profit… câștigă din PNRR contracte de zeci de milioane. Nu e OK!”, a continuat fostul secretar general adjunct NATO.
„Tot timpul coabitarea a fost păcătoasă”
Geoană a declarat că va colabora deschis cu Guvernul și nu anticipează o relație conflictuală, subliniind că, fiind președinte independent, nu va fi nevoie de nicio coabitare forțată.
„Voi lucra cu Guvernul constructiv, eu nu plec cu ideea că o să fie o relație ostilă cu Guvernul. Fiind președinte independent, eu nu coabitez cu nimeni! Este o noutate. Tot timpul coabitarea a fost păcătoasă: Ponta cu Băsescu, fiecare cu fiecare.
Eu nu coabitez cu nimeni, pentru că neavând o preferință pentru vreun partid, orice guvernare pe care o fac este partenerul meu. Orice majoritate. N-o să fie una singură. O să avem alegeri în 2028, o să fie o perioadă grea la anul… ajustări de deficite, vor fi complicate rău de tot. Se uzează repede guvernele, se vor schimba mulți”, a punctat Geoană.