Sebastian Văduva, profesor doctor la Universitatea Emanuel din Oradea, a fost prezent în cadrul emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te”, difuzată pe DCNews, unde a dat câteva sfaturi pentru românii plecați peste hotare.

El a revenit în țară după 20 ani de trăit în SUA, unde s-a format în învățământul antreprenorial. Profesorul universitar menționează că șansele de success în afaceri ale românilor care trăiesc în țări străine sunt maximizate. Românii plecați pot pune în practică ce au învățat de la străini sau invers, este de părere Sebastian Văduva.

„Cred cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru România este să ni se dea locuri de muncă. Dacă vă uitați la sectorul IT&C, în ultimii 25 de ani, acesta s-a dezvoltat în mare măsură datorită faptului că au fost români în America și în alte părți, care ne-au dat de lucru. S-au întors înapoi la foștii lor colegi de facultate și le-au propus ideile lor. Aceasta este prima formă de investiție pe care o recomand. Fratele meu are o firmă de asigurări în Cleveland (Ohio – n. red.), și are undeva la 25 de angajați în România care lucrează remote. Este una dintre formele ideale de ajutor, prin faptul că dai oamenilor locuri de muncă să rămână în România și să muncească pentru piața americană.”

Idei de export

Pentru cei care nu au planuri atât de serioase cu tehnologia există și o alternativă mai simplă. Modelul de afaceri poate fi transbordat. Produsele de aici sunt văzute peste hotare cu alți ochi iar acest lucru poate fi exploatat, afirmă profesorul de business.

„A doua formă de investiții este ca românii de acolo să identifice produse de aici, din România, care sunt vandabile acolo. Apoi să se întoarcă acasă și să le propună prietenilor să producă iar ei să le vândă. Avem câteva modele care au început să vândă francize, concepte și idei din România în Occident.”

Produse cu valoare adăugată

Este esențial ca aceste ideil cu care vin cei din diaspora pentru a le implementa în țară să aducă după sine un model original pentru că acum unele investiții pasive nu mai sunt atât de promițătoare, după cum remarcă Sebastian Văduva.

„A treia formă, aici ar trebui puțină atenție pentru că, din păcate, în trecut s-au făcut multe investiții în imobiliare. Nu am nimic împotriva acestor investiții dar se bazează pe speculație. Cineva are 50.000 sau 500.000 de euro, cumpără un teren și așteaptă să crească în valoare iar apoi să îl vândă. Nimic greșit cu lucrul acesta. Mi-aș dori mult mai mult ca acea investiție să vină la pachet cu tehnologia. Prin asta mă refer că aduc o fabrică întreagă și vin cu expertiză. Aici este și un apel pentru românii care lucrează în domeniul tehnologic, cei care lucrează în laboratoare de cercetare, cei care sunt în domeniul de high-end (produse cu prețuri ridicate – n.red.), în domeniul medicinei, agriculturii, manufacturii.

Cei care vor să facă o investiție în România trebuie să vină cu ceea ce se numește smart money, nu doar cu niște bani pe care îi plasez fără să știu ceva despre felul în care vor funcționa, sau să aștept să vând ceva cuiva în viitor. Mă tem, vorbind din perspectiva de economist, ca acea eră în care am plasat niște bani pe un teren ieftin ca să pot să îl vând scump s-a încheiat. Acum va fi nevoie de aceste locuri care să producă pentru piața românească, cea europeană și, de ce nu, pentru piața estică.”