Mircea Geoană, candidat independent la Președinția României, a fost invitat la emisiunea „Ce se întâmplă” de la DC News TV, unde a vorbit despre viziunea sa pentru viitorul României și despre cum ar colabora cu partidele politice în cazul unei victorii la alegerile prezidențiale. 

Pe cine ar numi Mircea Geoană premier? 

Întrebat dacă l-ar nominaliza pe Marcel Ciolacu prim-ministru în cazul unei victorii a PSD, Geoană a evitat un răspuns direct, menționând că va discuta cu conducerea de la acel moment, fie că va fi Ciolacu sau altcineva. 

„Câștigați Președinția, să zicem că pe primul loc e PSD, după alegeri, și ei vin cu propunerea Marcel Ciolacu prim-ministru. Nominalizați Marcel Ciolacu în calitate de președinte, domnule Geoană?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu. 

„Păi, să vedem cine va fi la conducerea PSD după alegerile prezidențiale. Ce să vorbesc eu despre Ciolacu, Ciucă sau Lasconi? Am să discut cu PSD-ul, dacă câștigă alegerile în momentul respectiv, cu conducerea de atunci. Dacă este domnul Ciolacu în continuare, discutăm cu conducerea de acolo; dacă va fi altcineva… 

Am condus și eu PSD-ul, schimbările sunt subite și necruțătoare în politica românească. Asta se numește partea mai orientală a politicii românești. Deci, nu știu! Dacă va continua să conducă PSD-ul, am să discut cu dânsul; dacă conduce altcineva, am să discut… respectuos. Nu-i treaba mea ce fac partidele! Și dacă mai este ceva ce se va întâmpla în președinția Geoană, este că nu mă mai bag cu bocancii în viața partidelor. Nu-i ok să-ți vină președintele Iohannis și să impună pe cineva președinte de partid și apoi prim-ministru. Nu este ok! Nu-i treaba președintelui. E treaba democrației interne din fiecare partid. 

Dacă USR-ul sau dacă doamna Lasconi nu intră, să spunem, în turul doi și USR-ul va decide că este bună de a conduce în continuare, am să discut cu doamna Lasconi. Dacă va fi domnul Ciucă – greu de crezut, dar hai să spunem că rămâne – n-am o problemă cu niciunul dintre dânșii la nivel personal. Eu sunt un om pragmatic și un om analitic. Nu am sentimente de ostilitate față de cineva”, a răspuns Geoană. 

O singură condiție: „Dați-mi oameni mai pricepuți!”

El a criticat politizarea funcțiilor cheie din statul român, subliniind că doar oamenii competenți și bine pregătiți ar trebui să ocupe aceste funcții, pentru a asigura o guvernare eficientă și a ridica România la standarde europene. 

„Eu vreau să conduc România bine și vreau ca România să meargă la nivelul următor: avem nevoie de partide, voi lucra cu aceste partide. O singură condiție: dați-mi oameni mai pricepuți, mai competenți. Depolitizați locurile cheie din statul român. De asta nu merge nimic în țara asta!  

De asta suntem pe ultimul loc în Europa la guvernanță, pe ultimul loc la abandon școlar, pe ultimul loc la calitatea sănătății. De ce? Pentru că politicul a acaparat statul român.  

Oamenii buni din administrație nu pot să acceadă la funcții importante, pentru că vin ăia de la partid și ocupă locul, nu pe criterii de merit, ci pe criterii de pilă politică. Tot soiul de nepoți și din ăștia fac afaceri de zeci de milioane cu o firmă care are 15 lei profit… câștigă din PNRR contracte de zeci de milioane. Nu e OK!”, a punctat Geoană.