În cea mai recentă ediție a emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te!”, Sebastian Văduva, profesor universitar doctor la Oradea, a discutat despre importanța votului ca act de implicare civică. Văduva a subliniat că a vota este o dovadă că îți pasă de țară, un gest simbolic care arată că îți asumi responsabilitatea de cetățean.
Votul, o expresie a faptului că ne pasă
Deși el însuși nu este afiliat politic, profesorul consideră că a vota este o datorie față de comunitate și un mod de a încuraja implicarea activă în monitorizarea și responsabilizarea aleșilor.
„E trist ca cineva care se consideră cetățean, care se consideră implicat, care pretinde că-i pasă să nu meargă la vot. Și, din nou, nu vreau să spun cu cine ar trebui să voteze oamenii; eu, personal, nu sunt membru în niciun partid politic, dar am votat. Și votez și pentru România, votez și pentru America.
Cred că votul este un act simbolic în primul și-n primul rând. În momentul când mă duc la vot, transmit că-mi pasă. Transmit că măcar știu cum îi cheamă pe respectivii și, dacă se poate, după aceea să fiu mai implicat… să le trimit o scrisoare, să îi monitorizez, să țin evidența. Dar, din nou, cred că e o chemare și o pledoarie: implicați-vă și duceți-vă la vot!”, a spus Sebastian Văduva la DC News TV.
Votul în diaspora: de la restricții la condiții mai bune
De asemenea, a reamintit că pentru românii din diaspora lucrurile s-au schimbat semnificativ: acum au mai multe opțiuni de a vota, spre deosebire de vremurile în care oamenilor li se cerea să renunțe la cetățenie.
„Faptul că avem aceste condiții – eu țin minte când am plecat noi în ’89; pentru că era regimul comunist pe vremea aceea, nouă ni s-a cerut să renunțăm la cetățenie. Și eram copil, nu știam, dar mama spunea «Măi, ce chestie tristă» – ei, acum, pentru cei care sunt în diaspora, nu numai că nu li se cere să renunțe la cetățenie, ci li se fac tot felul de condiții să meargă la vot, să fie implicați. (…) Cred că este absolut important pentru noi, ca țară, să ne creștem gradul de implicare și gradul de civilizație”, a adăugat profesorul.
O gândire simplistă
„Dacă stăm cu gândurile noastre și cu prejudecățile noastre: «Lasă că eu îi știu și toți sunt corupți, toți sunt nemernici» și așa mai departe, este o gândire atât de simplistă, o gândire care nu o să îmbunătățească absolut nimic niciodată!”, a conchis Sebastian Văduva.