Sebastian Văduva, profesor universitar doctor la Oradea, a fost invitat la emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te!” de la DC News TV, unde a discutat despre aspectele economice și sociale ale întoarcerii românilor din diaspora.
Locuință proprie vs. chirie: Sfatul unui economist
Bogdan Bolojan, moderatorul emisiunii, a observat că, deși salariile din străinătate par mai mari, cheltuielile, cum ar fi chiriile ridicate din orașe precum Madrid sau Roma, reduc considerabil diferența.
Invitatul Sebastian Văduva a subliniat că, în România, chiar și în orașe scumpe precum București sau Cluj, e mai ușor să îți permiți o locuință proprie – ceva care, în timp, devine un bun al tău, nu bani aruncați pe chirie.
„O parte dintre românii plecați în străinătate văd doar salariul mai mare, dar nu se gândesc că, dacă pui în balanță și vezi cheltuielile – o chirie care e mult mai mare decât în București, să zicem, unde poți să stai. O garsonieră o închiriezi cu 300 de euro, în Madrid nu cred că stai cu 300 de euro, la Roma nu cred că stai cu 300, iar serviciile sunt foarte scumpe în străinătate – cam tot acolo ajungi”, a spus moderatorul emisiunii.
„Plus, dacă-mi dați voie, să accentuez și ideea de proprietate. Cunosc occidentul, iar șansele să-ți cumperi o casă sau un apartament într-o capitală precum Madrid sau Paris sunt foarte mici. De bine de rău, dacă te întorci în România, un apartament, o casă o faci, o cumperi. Chiar și în zonele scumpe, precum București și Cluj, ai posibilitatea de a avea o casă”, a spus Sebastian Văduva la DC News TV.
Banii pe chirie, o găleată de apă aruncată în râu
„Și, iarăși, iertați-mi subiectivitatea că sunt economist, dar atunci când dai bani în fiecare lună pe chirie, e ca și cum ai arunca cu o găleată de apă în râu, pentru că banii aceia nu-i mai întâlnești niciodată!
În momentul în care îți cumperi o proprietate, chiar dacă te împrumuți de la bancă și-ți iei un credit și așa mai departe, undeva în viitor, proprietatea respectivă este activul tău. Acumulezi niște bani”, a completat Văduva.
Nu e totul doar despre bani
Economistul a punctat că, dincolo de aspectele economice, viața înseamnă și legături sociale și sufletești. A fi aproape de familie, de locurile unde ai crescut, și de comunitatea ta sunt valori care nu pot fi măsurate în bani, dar care contează mult în echilibrul fiecăruia dintre noi.
„Și astea sunt doar temele economice, nu mai vorbim de temele sociale, nu mai vorbim despre temele sufletești. Ce înseamnă să fii aproape de părinții tăi? Ce înseamnă să fii un contribuabil la fosta ta școală sau la orășelul/satul de unde ai plecat? Nu suntem doar ființe economice, suntem ființe multilateral dezvoltate. Deci, avem aceste perspective sociale, spirituale, sufletești, și cred că toate trebuie luate în calcul”, a mai spus specialistul.