Simina Tulbure, deputat de Diaspora, a fost invitată în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, unde a discutat rezultatele unui sondaj care arată că românii și-au pierdut încrederea nu doar în autorități, ci și unii în alții. Aceeași problemă persistă și în rândul românilor din diaspora. 

Românul nu are încredere în român 

Simina Tulbure a discutat despre modul în care mentalitatea românilor se schimbă încet, dar și despre lipsa de încredere și unitate, atât în țară, cât și în diaspora. Ea a comparat situația românilor din afara granițelor cu cea a altor popoare, cum ar fi grecii, care reușesc să fie mult mai uniți peste hotare. 

„Mentalitatea în România se schimbă, încet, încet. Începem să evoluăm, începem să avem încredere, dar nu la un nivel prea accelerat, din păcate. Și asta am simțit, că nu avem încredere unii în ceilalți. La fel se întâmplă și în diaspora. Am putea să fim mult mai uniți și în afară, și nu suntem. Și sunt state mult mai mici, cum este Grecia, spre exemplu, grecii sunt foarte uniți în afara granițelor țării, spre deosebire de români. Într-adevăr, ei sunt un stat mult mai mic decât România, dar chiar și așa, am observat diferențele de mentalitate. 

Acest lucru poate să aibă legătură, așa cum ai spus, și cu perioada comunismului, când nu știai cu cine stai de vorbă din cauza serviciilor secrete, nu puteai să ai încredere nici în membrii familiei… Într-adevăr, această mentalitate se moștenește sau se dă mai departe, într-un fel sau altul, din generație în generație”, a spus Simina Tulbure la DC News TV. 

Încrederea românilor în NATO și UE, în creștere 

Ea a vorbit, totodată, despre creșterea încrederii românilor în instituțiile europene și în NATO, mai ales în contextul războiului de la graniță, care ne-a făcut să ne simțim protejați și să simțim că facem parte dintr-o comunitate mai mare, capabilă să ne apere. 

„Acum că trăim în Uniunea Europeană, am început să avem mai multă încredere în blocul comunitar, în instituțiile Uniunii Europene, în NATO, pentru că am avut și avem război la graniță și ne-am simțit protejați că facem parte dintr-o comunitate, că despre asta este vorba, indiferent despre ce instituție vorbim. 

Instituția trebuie să-ți dea un sentiment de apartenență. Și noi, odată cu războiul, am simțit că aparținem unei comunități, cum este NATO, că ne poate apăra. La fel și Uniunea Europeană, care ne-a tot dat: de la fiecare 3 euro primiți, noi am dat 1 euro înapoi, ceea ce este foarte puțin în comparație cu alte state”, a punctat deputatul de Diaspora.