Simina Tulbure, deputat de Diaspora, a fost invitată în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, unde a discutat, în contextul alegerilor care se apropie, despre participarea românilor din diaspora la vot și a explicat de ce organizarea alegerilor parlamentare în aceeași zi cu Ziua Națională a României nu este o idee bună. 

Alegerile parlamentare, puse „nepotrivit” pe 1 Decembrie 

Simina Tulbure a criticat decizia de a organiza alegerile parlamentare pe 1 Decembrie, subliniind că, pentru românii din diaspora și nu numai, Ziua Națională este un moment de sărbătoare, iar votul nu va fi o prioritate. De asemenea, ea a remarcat că, deși atenția publică este acum concentrată pe alegerile prezidențiale, cele parlamentare sunt, de fapt, mult mai importante. 

„Într-adevăr, ai spus foarte bine. Alegerile, mai ales cele parlamentare, sunt puse foarte nepotrivit pe 1 Decembrie, când românii sărbătoresc și ei, peste tot, nu doar în diaspora. De foarte multe ori, această sărbătoare poate să aibă loc în afara zonei în care locuiesc ei. Pot să meargă în orașele mari, cum ar fi Londra, să călătorească până la Roma, Milano, ș.a.m.d. Asta înseamnă că prioritatea numărul unu pentru români de 1 Decembrie nu va fi votul. 

Și aici se mai adaugă și chestiunea cu promovările acestor alegeri, pentru că, în spațiul public, în momentul de față se vorbește doar despre alegerile prezidențiale, nu și cele parlamentare, deși cele parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale din punctul de vedere al responsabilităților cu care vine fiecare instituție”, a spus Simina Tulbure la DC News TV. 

Votul prin corespondență, o opțiune pentru cei care nu pot ajunge la urne

Pentru românii din diaspora care nu pot ajunge la urne, votul prin corespondență reprezintă o opțiune importantă. Cu toate acestea, numărul celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondență este foarte mic. 

„Eu am făcut tot posibilul să promovez și votul prin corespondență, pentru că, într-adevăr, în momentul de față avem mult mai multe opțiuni pentru a merge la vot față de cum erau în 2019, când erau cozi interminabile la alegerile parlamentare, la fel și în 2014 – am stat 9 ore în frig și în ploaie în Londra să votez. 

Ei bine, acum nu va mai fi cazul, pentru că avem mult mai multe secții de vot puse la dispoziție de către statul român. MAI este instituția care se ocupă în mod direct, ambasadele, consulatele și, nu în ultimul rând, votul prin corespondență. Din păcate, abia șase mii și ceva de oameni s-au înregistrat. Este un număr foarte mic, din păcate. Au și fost câteva probleme în 2020 cu acest vot prin corespondență, adică n-au ajuns plicurile la destinație”, a mai spus Simina Tulbure, deputat de Diaspora.