În cea mai recentă ediție a emisiunii „DC Anima” de la DC News TV, Kuki Bărbuceanu, unul dintre cei mai avizaţi specialişti în domeniu apărării drepturilor animalelor, a vorbit despre cazul Ionuț Anghel, explicând legătura dintre acesta și protestele de la Roșia Montană, dar și modul în care manipularea mediatică a influențat percepția publică. 

Legătura dintre cazul Ionuț și Roșia Montană: o poveste despre manipulare 

Bărbuceanu a afirmat că întreaga poveste a fost folosită pentru a muta atenția de la marșul masiv împotriva exploatărilor de la Roșia Montană și a detaliat evenimentele care au urmat în jurul acestui caz controversat. 

„Cazul Ionuț… care ar fi fost mușcat de niște maidanezi. Este o făcătură oribilă ce s-a întâmplat atunci!”, a susținut Kuki Bărbuceanu. 

„Hai să detaliem ce s-a întâmplat atunci, pentru că toată lumea vorbește despre cazul Ionuț Anghel. Dacă ne uităm, în continuare sunt titluri cu copilul ucis de maidanezi într-un parc, care este totalmente fals. Să înțelegem de ce este fals și ce s-a întâmplat în realitate”, a intervenit moderatorul emisiunii. 

„Acolo, după părerea mea, s-a întâmplat următorul lucru: pe 1 sau 2 septembrie a avut loc un marș uriaș în București, primul de genul ăla, cu peste 60.000 de oameni, împotriva exploatărilor de la Roșia Montană. Este un manual de presă și de manipulare faptul că-ți trebuie un subiect care să îngroape ceea ce te deranjează. Iar, a doua zi, a apărut această poveste. Și culmea a fost că absolut toată presa, de peste tot, n-a mai pomenit absolut o silabă de ce fusese cu o seară înainte și toată lumea, timp de mai mult de o lună de zile, a mers pe treaba asta”, a continuat Bărbuceanu. 

Câinii blânzi din fostul centru de colectare a peștelui 

Kuki Bărbuceanu a povestit, în cadrul emisiunii „DC Anima”, cum a ajuns la locul tragediei la o zi după incidentul în care Ionuț Anghel ar fi fost atacat de câini. El a descris situația în care copilul, aflat în grija bunicii, s-ar fi rătăcit pe o distanță de aproximativ 2 kilometri, ajungând într-o curte părăsită unde se aflau câțiva câini foarte bătrâni și blânzi, care nu ar fi avut cum să provoace o asemenea tragedie. 

„Primarul de atunci, domnul Oprescu, care a demarat hingheriada, a ieșit plângând, spunând că nu poate să zică nimic și că să înceapă hingheriada și, uite, citesc acum, nu vreau să dau titlul, dar citesc dintr-un articol din 2023, după 10 ani: «Anul acesta se fac 10 ani de când băiețelul Ionuț a fost mâncat de viu de câinii maidanezi». Vreau să spunem exact ce s-a întâmplat și care au fost concluziile autopsiei și, din punct de vedere legal, care era statutul juridic al acelor câini. Ca să înțeleagă toată lumea manipularea grosolană de care ai spus foarte corect și esența afacerii maidanezul, de care s-a profitat din plin”, a spus realizatorul emisiunii. 

„Și profită lume și în ziua de azi, primari și tot felul de… Deci am fost acolo a doua zi. La vreo 2 kilometri de parcul unde era copilul, săracul de el de 5 ani, fără absolut nicio vină, fusese cu o bunică care l-a lăsat de izbeliște… Cum să-ți plece copilul vreo 2 kilometri și tu să nu știi unde e? Prin niște boscheți, ceva… o junglă era, și a ajuns în această curte, fără garduri, fără nimic, unde fusese înainte un centru de colectare a peștelui. 

Înăuntru acolo erau vreo 3-4 câini, foarte în vârstă, care fuseseră castrați cu vreo 2 ani înainte la solicitarea unei doamne care stătea în blocul de vizavi. Niște căței super blânzi, obișnuiți cu oamenii. Câinii păzeau acea curte, nu știu a cui era, dar era proprietate privată. 

Am văzut în direct la televizor când au intrat hingherii în curte, cu crose, cu nebunii… Câinii stăteau întinși la soare. Nici măcar n-au lătrat. Stăteau întinși și dădeau din coadă. Câini de peste 10 ani ca vârstă. Deci cum câinii ăia s-ar fi luat după un copilaș să îl muște în halul ăla? Nu există! Mie în sută n-au fost câinii ăia! E posibil să fi fost mușcat de câini, dar nu de ăia!”.  

Cadavrul câinelui de pe fundul lacului  

În plus, el a menționat că, la scurt timp după, a fost găsit un cadavru de câine, suspectat a fi un pitbull, în zona în care copilul se juca, dar nicio informație clară nu a fost făcută publică. 

„Ce a fost și ce e și mai curios e că, după o săptămână, se golise lacul, l-au scăzut. Și apare pe fundul lacului (din zona unde se juca Ionuț – n.r.), după vreo 10 zile, să zic așa, un cadavru de câine. Nu sunt criminalist, dar după ochii mei, arăta a un fel de pitbul, un câine de luptă.  

Am chemat poliția, a venit procuratura, l-au luat, l-au dus la IDSA pentru expertiză: de ce a murit și ce fel de câine e. Răspunsul a fost: un câine de rasă comună, nu știm de ce a murit… Mai departe, la Parchetul General, acest dosar a avut nivelul de clasificare al celui de la Revoluție. Adică, zero… Nicio informație nu se putea da. 

Acolo a fost o combinație mega-ticăloasă care a adus beneficii în două direcții: 1. s-a potolit toată treaba cu Roșia Montană, iar 2. s-a deschis larg ușa afaceriștilor pe bază de câini”, a explicat Kuki Bărbuceanu.