Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta a fost prezent la interviurile DCNews, moderate de Val Vîlcu, unde a vorbit despre ce ascunde un aliment foarte popular în rândul românilor.
„Am citit un anunț făcut de Paul Anghel, directorul de la Protecția Consumatorului. O chestie foarte interesantă, spunea că parizerul din magazin este 11 lei pentru un kilogram iar parizerul pentru câini este 15 lei pentru 800 grame. Avea perfectă dreptate.
Parizerul nu a fost mereu un produs ieftin. El a fost un produs cu un preț aflat ușor sub salamul de vară pentru că este un produs făcut din carne.
Nu există o legislație care să arate ce conține parizerul. Dacă faci o pastă, poți să bagi în ea orice. Parizerul este din carne de vită și carne de porc, aceasta este rețeta clasică. Carcasa, porcul cu oase pe el, costă 13,50 lei plus TVA. Dacă dintr-o carcasă cu oase, cu piele și grăsime, scoți un produs din carne cu 11 lei, bănuiesc că cel de la Cana Galilei, cu vinul, te invidiază” este de părere președintele sindicatului Romalimenta.
E-urile din alimentele de zi cu zi
Mai departe, el a vorbit despre cum E-urile, folosite în general pentru conservarea alimentelor, au devenit unul dintre cele mai rău văzute ingrediente de către consumatorii români.
„În clipa în care un om cere un preț mai mic, i se oferă un preț mai mic. Noi plecăm toți după numărul de E-uri. Acesta este singurul lucru care nu contează. Sigur, poți să faci alimente fără e-uri. Poți să scoți nistritul care are mai bine de 1000 de ani de folosință în alimentația oamenilor. E-urile au două caracteristici, prima, foarte importantă, de conservabilitate și a doua păstrează culoarea cărnii, de aceea a fost folosit tot timpul. A devenit oaia neagră. Trebuie să vă uitați ce fel de nitriți are. Zarzavaturile au mai mulți nitriți și nitrați decât mezelurile dar nimeni nu spune.
A mai apărut o șmecherie, nu românească, dar europeană. Nitritul se amestecă cu sarea pentru a nu depăși doza ca să devină periculos. Nitritul poate fi extras din țelină, morcov, pătrunjel și altele. El nu apare pe etichetă, ci apare ca un concentrat de țelină. Sunt alte câteva șmecherii de felul acesta. Carminul este una dintre cele mai vechi culori roșii folosite de omenire. Această culoare vine de la gândăcei. Toată lumea urăște carminul dar se utilizează pentru câteva produse prin derogare. La ora actuală se folosește pentru colorarea produselor din soya, care dă o culoare asemănătoare cu carnea”, a mai spus Sorin Minea.