În cadrul emisiunii „Totul despre bani” de la DC News TV, Victor Gavrilă, Project Manager la EnergiaTa, a discutat despre stocarea energiei generate de panourile fotovoltaice și cât de eficientă este utilizarea acestei energii.

Cum funcționează stocarea energiei în baterii

El a explicat că durata de stocare depinde de capacitatea bateriilor și de consumul din locuință. De obicei, bateriile se încarcă în prima parte a zilei, iar energia stocată poate fi utilizată în timpul serii sau pe parcursul nopții, pentru a alimenta consumatorii mici precum frigiderele sau luminile de veghe:

„Depinde foarte mult de volum, făcând analogia cu apa. De obicei această baterie se umple în prima parte a zilei, după care sistemul iarăși injectează. Introducerea unei stocări nu este un glonț de argint, așa că încă va exista problema autoconsumului mic. Pe timp de seară ajută, cel puțin până când ne facem activitățile până la ora de culcare, poate chiar pe parcursul nopții, când avem consumatori mici: frigider, lumini de veghe”.

Care este durata de viață a unei instalații complete

Durata de viață a panourilor este de aproximativ 25 de ani, în timp ce acumulatorii și invertoarele au o durată de viață de 5-10 ani, în funcție de tehnologie, a adăugat Gavrilă:

„Durata de viață a instalației se calculează pe diferite componente. Panourile au o durată de viață de 25 de ani, invertoarele între 5 și 10 ani, iar acumulatorii ajung tot până la 10 ani. Depinde foarte mult de tehnologie, pentru că există tehnologii mai vechi pe acid – o adaptare a bateriilor clasice, termice – și cele pe litiu, care trebuie să fie ferite de intemperii și să fi ținute la peste 5 grade Celsius, fiindcă sub această temperatură nu se pot încărca”

Când se justifică investiția

El a mai precizat că un consum mediu de 300 kWh lunar pe familie justifică o astfel de investiție, mai ales în condițiile actuale de prețuri la energie:

„Vorbim de măcar 300 kWh, chiar mai bine. Investiția se amortizează în condițiile actuale de obicei în 6-7 ani, dar depinde foarte mult. Se poate spune între 4 și 10 ani, depinde de câtă stocare adăugăm. De aceea este important să creștem autoconsumul. Dacă folosim energia fix atunci când o producem, scădem din factură valoarea integrală, nu doar o parte așa cum este când am injecta-o ulterior”.

„Explicația pe care o oferiți este faptul că ziua se produce cea mai multă energie din panouri fotovoltaice, atunci când suntem plecați de acasă, iar când venim seara consumăm tot din rețea”, a completat moderatorul emisiunii de la DC News TV, Mihai Ciobanu.