Prosumatorii români sunt aproape de a dezvolta împreună o capacitate de 2.000 MW. Aceasta este dovada clară că fotovoltaicele devin o soluție tot mai ofertantă în țara noastră.
Totuși, așa cum punctează și gazda emisiunii „Totul despre bani”, mulți încă preferă să se conecteze la rețelele de gaze. Despre acest lucru, invitatul său, community manager al asociației „energia Ta”, Victor Gavrilă, spune că nu este un lucru tocmai eficient, în special pentru persoanele care trăiesc în mediul rural, unde administrațiile trag periodic sute de metrii de conducte în localitățile din toată țara.
Pe ultimul loc în UE
„Este ironic să investești atât când, în unele comune, oamenii nu se conectează la infrastructură pentru că nu au bani să plătească facturile. Rămân dependenți de această resursă, față de panourile fotovoltaice prin care poți produce și nu mai depinzi de aceeași măsură.
În viitorul apropiat trebuie să vedem corelarea între consumul de energie electrică și standardul de viață pentru că în Europa suntem pe ultimul loc ca nivel de consum a electricității și asta se traduce fix în bunăstarea noastră”, a declarat acesta în cadrul emisiunii difuzate pe DCBusiness și DCNewsTV.
Panourile fotovoltaice își pierd foarte puțin din eficiență iar când prosumatorii vor să le înlocuiască pot alege între a le dona oamenilor din satele izolate sau să le recicleze.
„O să prindă foarte bine atunci când oamenii își vor schimba panourile pentru că tehnologia evoluează foarte mult iar cele vechi, care încă sunt bune, pot fi donate către unele comunități pentru a aborda această lipsă și sărăcie energetică”, este de părere community manager-ul „energia Ta”.
Cum se schimbă performanța panourilor fotovoltaice
„Panourile montate pe case între 2015 și 2019 sunt de 260 wați iar acum, în aceleași dimensiuni, există panouri de 430 wați.
Producția panourilor scade cu 2% în primul an iar după aceea în fiecare an cu 0,5%. După 15 sau 20 de ani ajunge la 85% din puterea pe care o avea inițial, ceea ce este foarte convenabil, nu este o scădere bruscă”.
Cât despre reciclarea panourilor fotovoltaice, Victor Gavrilă afirmă că „Uniunea Europeană investește în infrastructură și fabrici de reciclare a materialelor pentru că la început se consumă energie și poluează. Ele trebuie folosite până această poluare se anulează. Aceasta este o altă provocare, cea de reciclare a panourilor și a acumulatorilor.”