Fostul ministru al Agriculturii, actual lider al partidului Forța Dreptei, Adrian Oros, a adus în discuție, în cadrul emisiunii #Rezist de pe DCNewsTV, un subiect care are în prim-plan o resursă esențială de care dispunem dar pe care nu o putem încă gestiona eficient.
Gestionarea apei este un atribut pe care Guvernul trebuie să îl aibă în vedere printr-un plan bine elaborat. În cazul României acest lucru lipsește cu desăvârșire. După cum vedem, în contextul actual, există mai multe exigențe pe care Comisia Europeană le impune, cel puțin în ceea ce îi privește pe agricultori.
„Green Deal-ul sună bine și sunt de acord că trebuie să lăsăm solul și apa cât mai intacte pentru cei care vin după noi. Dar atâta timp încât nu ai timp să îți protejezi spațiul european de pătrundere a mărfurilor care nu își propun acest lucru, prețurile la care se produc alimente vor fi mult mai mari iar oamenii vor căuta să cumpere cât mai ieftin, ceea ce face ca acele 367 de miliarde de euro pe care să îi cheltuie Europa pe Politica agricolă comună să nu își atingă scopul”, este de părere Adrian Oros.
Problemele agirculturii românești
După spusele sale, lipsa unui sistem de irigații vine la pachet cu o gestionare deficitară a apei. O altă carență a acestei industrii este forța de muncă, în contextul în care românii pleacă cu sutele de mii pentru recoltele din țările din blocul comunitar.
„Agricultura românească are aceleași problemele pe care le are agricultura în general în Europa dar unele din ele sunt mult mai grave. Problemele generale sunt lipsa forței de muncă calificate și responsabile, doar 3,6% dintre fermierii români au pregătire agricolă indiferent de nivel și cam 29% dintre fermierii europeni. Este un aspect general dar la noi este mai grav. Avem probleme legate de gestionarea apei iar la noi nu este vorba doar de irigații ci de gestionarea apei ca resursă. S-ar putea ca în unele zone, dacă nu gestionăm apa, să nu avem apă de băut, nu de irigații.
Agricultura este pe locul trei pentru că prima dată trebuie să asiguri apă pentru populație, apoi este apa menajera iar pe locul trei este apa pentru agricultură. În zonele Dobrogei, sudul Moldovei și nord-estul Olteniei seceta este din ce în ce mai accentuată, rezervele de apă supra și subterane scad în fiecare an. În Oltenia deșertificarea este o certitudine deja. Sunt mii de hectare în care înaintează zona de deșertificare”.
Soluția pentru agricultura românească
Adrian Oros a explicat și cum ar trebui să fie rezolvată această problemă noduroasă. Pe scurt, este nevoie de o strategie.
„România ar trebui să aibă o strategie foarte bine bugetată pentru gestionarea apei în general, nu doar pentru agricultură. Atunci când vin apele, când se topesc zăpezile sau plouă foarte mult, trebuie să avem capacitatea să stocăm apa respectivă, să o depozităm, să o transportăm fără consum mare de energie și să o utilizăm. Nu există o astfel de strategie. Gestionarea apei ca resursă aparține Ministerului Mediului doar că un singur ministru nu poate să facă asta. Aici trebuie să fie o decizie guvernamentală, transpartinică și pe mai mulți ani. Această strategie, odată dezvoltată cu toate ministerele, trebuie să fie finanțată și finalizată”, a mai spus liderul Forța Dreptei.