Europarlamentara Georgiana Teodorescu a fost invitată în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a abordat o problemă majoră cu care se confruntă România: abandonul școlar. Potrivit datelor, țara noastră ocupă primul loc în Europa la acest capitol. 

Sărăcia, principala cauză a abandonului școlar în România 

Sărăcia rămâne principalul motiv pentru care mulți copii din România renunță la școală. În cadrul interviului, europarlamentara Georgiana Teodorescu a menționat că, pe lângă lipsa banilor, mai sunt și alte motive pentru care copiii renunță la școală, cum ar fi consumul de droguri, un fenomen tot mai răspândit în școli. Însă, problema cea mai gravă rămâne lipsa resurselor. 

„Spuneam că România este pe locul întâi la abandonul școlar. Stăm foarte prost la acest capitol. Principala cauză a abandonului școlar este, din păcate, sărăcia. Sigur că mai există și alte cauze, cum ar fi faptul că sunt copiii rămași acasă, părinții plecați în diaspora la muncă, rămân cu bunicii acasă, nu prea se ocupă bunicii de ei… Poate n-au timpul necesar să se țină de capul lor să învețe și se mai lasă de școală… 

Mai există și cauza cu drogurile, că au început, iată, copiii să consume droguri și se lasă de școală… Dar, principala și cea mai importantă cauză este aceasta, cu sărăcia”, a spus Georgiana Teodorescu la DC News TV. 

Soluții pentru reducerea abandonului școlar: bursa vs. ajutorul social 

Ea a propus și o soluție pentru reducerea abandonului școlar: în loc să se ofere ajutoare sociale celor apți de muncă, ar fi mai eficient să se folosească fondurile pentru burse acordate copiilor cu rezultate bune la școală. 

„Deci, în măsura în care se pot crea niște programe la nivel național, prin care să fie folosiți banii europeni deja alocați – 7 miliarde de euro – ca să le dăm copilașilor, să le dăm familiilor acestor copilași… Uitați, o propunere banală care îmi trece prin minte acum. 

În loc să le dai ajutor celor care sunt buni de muncă și care nu muncesc, dar sunt buni de muncă, și le dai lor ajutorul social degeaba, nu mai bine folosești banii ăștia europeni și creezi un sistem, nu știu, de burse speciale pentru copiii care reușesc să aibă media mai mare de 9,50 la școală și prezență de 99% la școală? Și le dai o bursă lunară acestor copii pentru rechizite, caiete, hăinuțe – adică să-i acoperi copilului cele necesare în cuantum de 2.000 de lei pe lună. 

Păi, ce părinte de la țară nu și-ar trimite copilul la școală dacă ar ști că acel copil ar putea să ia 2.000 de lei pe lună?”, a adăugat europarlamentara AUR.