Sebastian Burduja, ministrul Energiei în Guvernul Marcel Ciolacu, a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a vorbit despre referendumul propus de Nicușor Dan, primarul Capitalei, care a declarat recent: „Am constatat că am limitări importante pe bani și pe urbanism”. 

Ce crede ministrul Energiei despre referendumul lui Nicușor Dan? 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consideră că inițiativa lui Nicușor Dan de a organiza un referendum este binevenită, subliniind totodată că Bucureștiul are nevoie de o bună coordonare între Primăria Generală și sectoare. 

„Apropo de referendum, dvs., ca președinte al organizației PNL București, că sunteți direct implicat, ce părere aveți de inițiativa domnului primar general, Nicușor Dan?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„În primul rând, principiul de a consulta cetățenii este unul corect. De câte ori avem o asemenea întrebare sau două asemenea întrebări fundamentale, care țin de modul în care este gestionat Bucureștiul între Primăria Generală și sectoare, este corect să te adresezi oamenilor. Deci, ca inițiativă, mi se pare una binevenită. Cu atât mai mult cu cât vedem în fiecare zi, inclusiv recent la Planșeul de la Unirii, că există suprapuneri de atribuții, discuții și dezbateri legate de cine emite autorizațiile, ș.a.m.d. 

În același timp, cred că Bucureștiul este un oraș complex. Putem să discutăm de o regândire a lui, dar trebuie atins acest echilibru între o dezvoltare urbană integrată și coordonată – și aici e rolul Primăriei Generale să găsească o formulă de echipă cu sectoarele – și a avea puterea cât mai aproape de cetățeni, unde un rol sigur îl au primăriile de sector”, a răspuns Sebastian Burduja. 

Poate o singură primărie să gestioneze toate problemele Capitalei? 

„În ideea de a lua banii de la sectoare și a-i da primarului general, dvs., ca președinte PNL București, cum ați vota?”, a întrebat analistul politic. 

„Asta vom analiza în interiorul filialei în următoarele zile. Abia au fost publicate întrebările. Urmează să avem un Birou Municipal și vom cântări foarte bine argumentele. Dar ce e cel mai important este ce consideră bucureștenii aici. Cum văd ei o viață mai bună în oraș, cum se raportează ei la primarul de sector, la primarul general… 

E și o chestiune de capacitate. Poate o singură primărie să gestioneze toate problemele Bucureștiului? Numai dacă luăm problematica deșeurilor, și chiar vorbeam cu Ciprian Ciucu aseară despre această chestiune. Să presupunem că mâine Primăria Generală ar gestiona toate deșeurile din București, nu doar ultima parte a lanțului. Pentru că, pe reglementările actuale, la Primăria Generală este doar partea finală: să ducă gunoiul la groapă și, eventual, să îl valorifice. Dar noi n-am fost în stare să facem asta în București. 

Suntem singura capitală civilizată care nu are o unitate care valorifică deșeurile și care produce energie. Le ducem la groapă, ca acum nu știu câți ani. 

Dar să faci colectare, procesare, sortare – toate aceste lucruri să le faci doar într-o instituție – cred că e destul de complicat pe termen scurt. Dar tocmai de aceea e foarte bine că întrebăm bucureștenii”, a punctat Sebastian Burduja la DC News TV. 

Întrebările pentru Referendum

Cele două întrebări la care bucureștenii vor fi invitați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele: 

„Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?” 

„Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”.