În cadrul emisiunii „Ce se întâmplă?”, moderată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu, invitatul, senatorul USR Ștefan Pălărie, a abordat subiectul unuia dintre cele mai fierbinți scandaluri electorale ale momentului.
Senatoarea Diana Șosoacă a fost scoasă din cursa prezidențială de către Curtea Constituțională a României (CCR) în urmă cu aproape două săptămâni. De atunci principalii săi contra-cadidați i-au luat apărarea în mod public. Totuși, unele voci spun că în spatele aceste decizii, considerate abuzive, stă un interes bine întemeiat.
„Nu avem cum să credem că decizia CCR, cea prin care s-a invalidat dreptul de a candida la prezidențiale a persoanei care a ieșit în sondajul USR ca fiind persoana care avea cea mai largă notorietate în societatea românească. Favorabilitatea este o altă discuție. Cel mai cunoscut om din România dintre potențialii candidați la prezidențiale a ajuns să fie lăsat pe tușă printr-o interpretare a Curții Constituționale că anumite elemente de conduită și mesaje publice ale acestei doamne, nu sunt compatibile cu statutul de candidat la alegerile prezidențiale” a spus senatorul la DCNewsTV.
Scandal toxic
Ștefan Pălărie explică, mai departe, că CCR nu ar trebui să aibă aceste atribuții, în care libertatea de exprimare, fie ea folosită printr-un exemplu extrem, cum este cel de față, să fie încălcată.
„Sigur că a fost o forfotă gigantică: cum a putut să fie parlamentar și europarlamentar? Sunt convins că doamna Șoșoacă a făcut mult rău României cu acel scandal. Cred că au fost anulați poate zeci de ani de ani de diplomație peste hotare și de eforturi care ar fi încurajat străinii să vină în țara noastră. Asta nu justifică faptul că CCR-ul poate să își inventeze atribuții sporite suplimentare și poate să spună care poate candida sau care nu, invocând un anume fir roșu peste care dacă ai trecut s-ar putea să nu iei ok-ul CCR-ului.
Departe de mine gândul de a mă transforma în avocatul apărării a doamne Șoșoacă, sunt un fost coleg senator cu domnia sa. De multe ori am luat cuvântul de la prezidiu spunând că sunt niște afirmații nu doar calomnioase dar sunt rasiste. Doamna Șoșoacă a avut de la plenul senatului numeroase intervenții politice absolut scandalizante dar una este libertatea de exprimare și cu totul altceva este să ne jucăm cu șurubăria din spatele instituțiilor statului prin care acele balanțe de putere să fie denaturate”, a mai completat senatorul USR.