Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a dat asigurări că românii aflați în risc de sărăcie energetică vor trece cu bine iarna.
Ministrul Energiei anunță măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că sprijinul pentru consumatorii vulnerabili va continua, pentru a-i ajuta să facă față costurilor ridicate la energie. El a subliniat că măsurile actuale de compensare vor rămâne în vigoare, iar noi soluții vor fi stabilite până în luna ianuarie.
„Există multă îngrijorare privind factura la energie începând din martie anul viitor. E întemeiată această îngrijorare?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Pentru publicul larg, care are probleme în a-și plăti facturile la energia electrică și la gaze, nu e întemeiată, pentru că garanția Guvernului și garanția mea este să continuăm formele de sprijin pentru acei români care nu-și permit să plătească aceste facturi.
Deci, pentru românii aflați în risc de sărăcie energetică, vulnerabili, trebuie continuat! Schema, așa cum este ea și astăzi, cum a fost din vârful crizei energetice, a compensat pe nivel de consum. Deci, indiferent ce venituri salariale erau într-o gospodărie, dacă aveai sub 100 megawați-oră pe lună, plăteai 0,68 lei/kilowatt-oră; dacă aveai peste 300 megawați-oră, plăteai maximum 1,3 lei/kilowatt-oră.
Nu este cea mai corectă formă de subvenționare, pentru că, de fapt, nu ții cont de situația socio-economică a fiecărei gospodării în parte. Spre un asemenea model trebuie să trecem de la 1 aprilie, și el e permis de reglementările europene. Iar restul măsurilor de compensare, de sprijin, dincolo de cei aflați în sărăcie energetică, le vom defini până atunci, până în luna ianuarie”, a răspuns Ministrul Energiei.
Ar putea scădea prețul la energie?
Oficialul a declarat că prețurile la energie ar putea scădea, ca urmare a unei liberalizări treptate și bine gândite. De asemenea, el a exclus posibilitatea ca facturile să ajungă la valori foarte ridicate pentru cei care consumă mai mult.
„Este posibil ca, urmare a unei liberalizări etapizate, atente, prudente, să constatăm că prețurile în piață chiar vor scădea. Până de curând, Hidroelectrica făcea oferte pe 12 luni, deci pe o bună parte din anul următor, la 0,78 lei/kilowatt-oră, la 0,80 lei/kilowatt-oră. Deci mult mai puțin decât 1,3 lei/kilowatt-oră, cât plătește o gospodărie cu consum de peste 300 kilowați-oră pe lună”, a mai spus Sebastian Burduja la DC News TV.
„Domnule ministru, dar ne putem trezi cu 5 lei kilowattul pentru cei care consumă mai mult decât cei aflați în risc de vulnerabilitate energetică?”, a mai întrebat analistul politic.
„Nu, nu! Exclus din punctul meu de vedere”, a conchis liderul PNL București.