Europarlamentara Georgiana Teodorescu a fost invitată în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a spus că România ar putea primi o decizie favorabilă privind aderarea la Schengen terestru până la sfârșitul anului.  

Schengen terestru: putem spera la o decizie favorabilă până la sfârșitul anului? 

România și Bulgaria ar putea primi o decizie favorabilă privind aderarea la spațiul Schengen până la sfârșitul anului. În ciuda sprijinului din partea Parlamentului și Comisiei Europene, până acum nu s-a ajuns la un acord.  

„Ce știți despre Schengen? Parlamentul European ne sprijină, Comisia Europeană ne sprijină…”, a spus Bogdan Chirieac. 

„A fost o dezbatere chiar luni, la Strasbourg, pe tema Schengen, și a fost prezentă doamna comisar Johansson, care este comisarul european actual în funcție pe Afaceri Interne și care, în cuvântarea pe care a ținut-o, a spus că i se pare normal ca România și Bulgaria să intre cât mai repede în Schengen, total, așa cum s-ar fi cuvenit să se întâmple deja, și că solicită – așa cum au făcut-o mulți, inclusiv eu am făcut o solicitare de completare a agendei Consiliului JAI, care s-a ținut pe 10 octombrie la Luxemburg – pentru a se adăuga un punct suplimentar pe ordinea de zi, respectiv situația României și a Bulgariei. 

Din păcate, Consiliul a răspuns că nu face această adăugare la acest moment. Există semnale că s-ar putea remedia lucrurile, că până la finalul anului s-ar putea da o decizie de a se face dreptate, într-un final, României și Bulgariei, implicit”, a răspuns Georgiana Teodorescu. 

România îndeplinește condițiile de pe „vremea lui Băsescu” 

„Pe 10 a fost JAI-ul. Dar era trecut pe agendă de Ungaria?”, a întrebat analistul politic. 

„Da, și nu s-a vorbit deloc despre acest lucru. Nu era (trecut pe agendă – n.r.). S-a cerut suplimentarea agendei, dar nu s-a făcut asta. Normal ar fi fost să fi intrat România de mulți ani încoace. Știți că noi condițiile le îndeplinim de mult, mult timp”, a răspuns europarlamentara AUR. 

„Vă spun eu: din 31 martie 2011, din vremea lui Traian Băsescu. N-a putut nici măcar asta să facă Traian Băsescu. Bine că ne-a băgat Năstase în Uniunea Europeană, că altfel… Eram nicăieri. Și în NATO, și în Uniunea Europeană. 

Asta e o informație de primă mână. Deci, din ceea ce se discută acum în Parlamentul European, ziceți că, până la sfârșitul anului, s-ar putea lua o decizie favorabilă în JAI?”, a spus Chirieac. 

„Da, noi avem această speranță!”, a afirmat Georgiana Teodorescu la DC News TV.