Campionul român la handbal, Ionuș Săulescu, fost jucător al CSM Constanța, a vorbit despre puținele oportunități de finanțare de care dispune sportul românesc, în cadrul emisiunii DC Sport de pe DCNewsTV.
Acesta subliniază faptul că, cel puțin în țara noastră, investitorii sunt tentați să își cheltuiască banii în fotbal. El a recunoscut că, în handbal, ca în cazul altor sporturi, există o variantă de compromis, dar care solidifică echipele care nu dispun de bani pentru a se dezvolta rapid.
Peste 90% din fonduri vin din bani publici
„Nu prea poți avea performanță peste noapte, trebuie să o iei treptat. Înțeleg că investești foarte mulți bani și vrei performanță mâine. O luăm de jos, cu junori și cu ce putem aducem, îmbinăm cumva cu cei experimentați, atunci ne putem întâlni undeva la mijloc, fără a fi nevoie de foarte mulți bani.
Nu am nimic cu salariile mari, doar că ar trebui să fie un echilibru. Când acest echilibru dispare, se întâmplă multe alte lucruri. Dispar echipe, oamenii se retrag din a mai băga bani. Trebuie să fim realiști, peste 90% din fondurile actuale ale sportului, în general, vin din bani publici. Dacă mâine banul public dispare, dispare și sportul. Este un lucru destul de ciudat”, a declarat Ionuț Săulescu.
Cum văd investitorii sportul, lăsând pasiunea deoparte
Pe lângă multele oportunități pe care le oferă fotbalul, acest sport este și rentabil pentru investitorii pasionați. De multe ori, transferurile de sute de mii de euro, uneori milioane, le aduc cifre importante acestora. Hanbalul se află la polul opus din acest punct de vedere.
„Fotbalul asigură foarte multă expunere pentru investitori și probabil și foarte mulți bani pentru că sunt drepturi de televizare, sunt jucători care se pot vinde pe anumite sume de bani. Din handbal nu am auzit să se vândă vreun jucător în ultima perioadă, sau cel puțin de când am activat eu, pe o sumă foarte importantă de bani încât să asigure o parte din acel buget al respectivei echipe.
Poate nu toată lumea vrea să facă profit. Într-adevăr, au mai fost și investitori privați în hanbal, și în 2009, când am ajuns eu la Steaua, era domnul Cazacu, era cel care conducea, care avea fabrica de la Mizil și băga foarte mulți bani. De aici și rezultatele, Steaua începuse să aibă rezultate foarte bune, dar sunt oameni tot mai puțini și cu greu atragi fonduri private”, a mai spus handbalistul român.