Europarlamentara Georgiana Teodorescu a fost invitată în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a discutat despre rezoluția Uniunii Europene privind ajutorul pentru sinistrații afectați de inundații. Ea a subliniat dificultățile în accesarea fondurilor europene și nevoia de investiții în prevenirea dezastrelor naturale, cum ar fi lucrările hidrografice.
Fonduri europene pentru refacerea gospodăriilor afectate de inundații
Deși a fost votată o rezoluție pentru deblocarea unor bani din Fondul de Solidaritate, aceștia nu ajung, iar accesarea fondurilor de coeziune se lovește de birocrație, a explicat Georgiana, membră a Parlamentului European.
„E vorba despre sinistrații din România, cei pe care i-a luat apa. Ați propus o rezoluție în care să fie ajutați de către fondurile europene”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
„Da, așa este. La ultima planară, la Strasbourg, s-a discutat această rezoluție, propusă de grupul politic ECR. Sunt vizate mai multe țări, printre care și România. Sunt multe țări care au fost afectate anul acesta, din păcate, de inundații. Foarte mulți decedați, familii care au pierdut tot ce aveau și care au nevoie de ajutorul nostru. (…)
Grupul ECR a formulat această rezoluție, au aderat la ea și celelalte grupuri politice și a fost votată în Parlamentul European, înaintată apoi către Comisie, urmând ca, la nivelul Comisiei Europene, să se deblocheze niște bani din Fondul de Solidaritate și să fie trimiși către țările afectate.
Din păcate, acei bani nu ajung. A declarat deja doamna Ursula von der Leyen că nu sunt bani suficienți în Fondul de Solidaritate, motiv pentru care se dorește accesarea fondurilor de coeziune care au fost deja atribuite țărilor membre. Problema cu acești bani, după cum bine știți, este că e mult mai complicat să-i accesezi. E mult mai multă birocrație, e mult mai complicat să-i iei. Zice doamna von der Leyen că va ușura procesele, că la nivelul Comisiei se vor lua niște decizii și se va face în așa fel încât banii de coeziune să se poată lua mai ușor în țările membre”, a explicat Georgiana Teodorescu la DC News TV.
Se fac planuri pentru prevenirea dezastrelor naturale
„Se dorește investirea lor și în prevenirea dezastrelor naturale, nu doar în repararea lor”, a continuat Teodorescu.
„Prevenire înseamnă prognoze meteo mai exacte, dar prevenire înseamnă și sisteme de alarmare”, a intervenit Bogdan Chirieac.
„Înseamnă în primul rând lucrări hidrografice, lucrări inginerești de tipul canale, diverse baraje, care se pot face în zonele unde se știe deja că există un risc mai mare de inundații, pentru că, haideți să fim serioși, nu cred că cetățenii din comuna Bușteni, județul Sinaia, se temeau de vreo inundație. Adică, zonele sunt știute, cele care au risc mai mare, că se inundă o dată la 3-4 ani.
Din păcate, oamenii aia, săracii, nu pot să-și mute casele peste noapte. Am urmărit la televizor și foarte multă lume îi acuză pentru că și-au făcut case acolo. Stați un pic, oamenii aia au casa acolo pentru că e casa pe care au moștenit-o de la părinți, pe care părinții au luat-o de la bunici. Ei acolo trăiesc! Acolo trăiește familia lor de 70-80 de ani încoace. Unde să se ducă dacă nu au mijloacele necesare să-și construiască o casă pe un alt lot și doar pe ăla îl au. Atât își permit ei”, a subliniat europarlamentara Georgiana Teodorescu.