În cadrul emisiunii „#Rezist”, cu Oana Stănciulescu, Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii, a vorbit despre promisiunile neîmplinite către agricultori în contextul unui an dificil, marcat de secetă. Oros a subliniat că, deși s-au promis despăgubiri de 900 de lei pe hectar pentru aproape un milion de hectare afectate, aceste plăți nu au fost realizate. 

România nu are un sistem de gestionare a riscurilor

Fostul ministru a explicat că agricultura din România se lovește de lipsa unui sistem bine pus la punct pentru a face față riscurilor climatice, precum seceta și alte fenomene extreme. Deși în campaniile electorale s-au promis fonduri pentru asigurări și despăgubiri destinate fermierilor afectați, aceste măsuri nu au fost puse în aplicare.  

„S-au făcut în acest an promisiuni foarte multe pentru că a fost un an cu secetă. În această parte a Europei, zona Mării Negre, se numește, și mai ales în sudul Moldovei, în Dobrogea, și în nordul Olteniei există secetă, spuneau agricultorii, cel puțin o dată la cinci ani. Acum, au fost trei ani – 2022, 2023 și anul acesta – cu secetă.  

Nu avem în România un sistem de gestionare a riscurilor! Și când mă refer la riscuri, nu mă refer doar la secetă, ci și la grindină, și la îngheț târziu sau inundații. Asta ar însemna să fie un sistem de asigurare acoperitor în așa fel încât fiecare agricultor, indiferent unde este, să se asigure, ca un fel de asigurare obligatorie, și atunci când are nevoie să poată fi despăgubit, pentru că foarte puțini agricultori se asigură. Condițiile de asigurare sunt aproape de neacceptat”, a spus Adrian Oros la DC News TV.  

„De ce nu se asigură? Ce condiții sunt de neacceptat? Dați-ne un exemplu”, a intervenit Oana Stănciulescu. 

„Prețurile, costurile unei asigurări sunt foarte scumpe pentru că plaja de asiguratori este foarte mică. Dacă plajă ar crește….”, a răspuns fostul ministru.  

Sprijinul promis agricultorilor, doar vorbe goale 

În cadrul discuțiilor privind Politica Agricolă Comună pentru perioada 2021-2027, s-a propus crearea unui fond de intervenție și asigurare din subvențiile destinate fermierilor. Deși fondurile necesare au fost alocate, mecanismul nu a fost pus în aplicare până în prezent.  

„Când s-a lucrat la Politica Agricolă Comună pentru 2021-2027 am avut șansa să fiu atunci la Minister și am discutat și acest aspect cu marile asociații de fermieri, care știu ce au de făcut, doar că ei trebuie să lămurească toată plaja de fermieri ca să facă acele lucruri.

Atunci s-a luat decizia să se constituie un fond de intervenții, un fond de asigurare din banii care sunt primiți ca și subvenție. Am înțeles că de anul trecut s-au oprit niște bani pentru a se crea un fond de asigurare, de garantare, doar că mecanismul nu a pornit și una din promisiuni a fost aceasta. 

A mai fost o promisiune legată de faptul că se vor acorda despăgubiri la secetă, aproximativ 900 de lei pe hectar, pentru aproape 1 milion de hectare care au fost afectate de secetă. Nu a venit nici această sumă”, a precizat Oros. 

Importurile din Ucraina îi „cocoșează” pe fermieri

Fermierii români se confruntă cu o presiune uriașă, nu doar din cauza secetei prelungite, ci și din cauza importurilor masive de cereale din Ucraina, care scad prețurile produselor locale.  

Adrian Oros a mai spus, în cadrul emisiunii, că fermierii sunt sufocați de prețurile de dumping la cereale, iar în ultima perioadă, situația s-a agravat și cu scăderea dramatică a prețurilor la carnea de pasăre și ouă. 

„Au fost apoi, și practic de doi ani, importuri masive din Ucraina, care vin și apasă, pentru că, scăzând prețul la produsele respective, fermierii sunt cocoșați și de seceta care a venit acum, sunt cocoșați și de faptul că prețul la care pot să-și vândă ei cerealele este foarte mic, pentru că vin cereale din Ucraina la prețuri de dumping (vânzarea unor produse sub prețul de producție – n.r.). Mai nou, în ultima lună a fost scandalul cu carnea de pasăre și ouă la respectiv 6 și 8 bani”, a subliniat liderul Forța Dreptei.