În cea mai recentă ediție a emisiunii „DC Anima”, dedicată iubitorilor de animale, Geanina Petrea, de la Asociația TNR, a vorbit despre căsuțele pentru pisici din Sectorul 6, amenajate pentru felinele care nu au parte de un cămin.
În Sectorul 6 au fost amplasate căsuțe pentru pisici printre blocuri
În Sectorul 6, o inițiativă inedită aduce mai multă ordine și grijă pentru animalele străzii. Au fost amplasate căsuțe speciale pentru pisici între blocuri, oferindu-le un adăpost sigur și un loc potrivit pentru a fi hrănite. Aceste căsuțe nu doar că protejează pisicile de pericole, dar permit și monitorizarea lor pentru sterilizare, contribuind astfel la gestionarea populației feline din zonă.
„Pisica (în libertate – n.r.) nu îți poate face acest rău (nu mușcă, asemenea câinilor – n.r.), niciun fel de rău, de altfel. Într-adevăr, sunt oameni care pot spune că s-au urcat cu lăbuțele și le-au murdărit mașina. Poate pisica din fața blocului este hrănită de o doamnă în vârstă care uită să strângă în urma ei ambalajele pe care le-a folosit pentru a hrăni pisica. Poate motanii, noaptea, fac niște zgomote care îi deranjează pe ceilalți locatari – zgomote specifice împerecherii sau apărării de teritoriu.
Toate aceste lucruri, cred eu, le-am putea ușor, ușor, rezolva printr-un model simplu pe care am reușit să-l implementăm în Sectorul 6, și anume căsuțele pentru pisici, care oferă atât spațiul de adăpostire, cât și spațiul de hrănire corespunzător, la o înălțime considerabilă de sol, astfel încât să nu vină câinii sau alte animale să se hrănească acolo, iar pisica să se poată adăposti într-un loc în care cei care au luat în primire această căsuță să o poată igieniza corespunzător. Aici vorbim despre substanțe de uz veterinar speciale, pe care le-am menționat în acel proces verbal de primire-predare a căsuțelor.
Dar, cel mai important, este că ele reprezintă un loc în care pisicile pot fi monitorizate pentru a vedea câte dintre ele sunt, în acest moment, sterilizate și câte mai trebuie să fie sterilizate”, a spus Geanina Petrea la DC News TV.
Pisicile de pe stradă nu trăiesc mult
„Eu cred că, într-un interval de maximum 10 ani, în zonele în care am reușit să sterilizăm acele pisici, acestea, în mod natural, nu vor mai fi, pentru că ciclul lor de viață este scurt în stradă. Dar nu vom fi barbari să le omorâm, ci vom face ceea ce este firesc și natural într-o țară civilizată, și anume le vom steriliza și le vom lăsa în continuare să ducă traiul pe care îl aveau și înainte, punându-le totuși la dispoziție niște căsuțe corespunzătoare, unde ele se pot adăposti, sau niște locuri corespunzătoare unde oamenii le pot hrăni, să fie curat, să fie igienic. Iar, apoi, dacă cineva va putea să le și adopte, să le ofere mai mult decât atât, Slavă Domnului, vor ști unde le pot găsi”, a adăugat invitata.
Cât de importantă este sterilizarea pisicilor de pe stradă?
Sterilizarea pisicilor este un pas esențial pentru a preveni nașterea unor pui care nu ar avea șanse să supraviețuiască pe străzi.
„Se pare că oamenii nu știu și nu își dau seama cât de important este ca ele să fie sterilizate, pentru că, fără sterilizare, dau naștere la mii și mii de pui care poate nu vor avea șansa ei (șansa pisicii din platou – n.r.) să ajungă la vârsta asta.
De cele mai multe ori, ele, pe stradă, suferă de anumite boli, sunt rănite, accidentate și, de cele mai multe ori, nici măcar nu sunt văzute de cineva ca să poată fi salvate. În cele din urmă, cel mai probabil, sfârșesc fără să fie văzute sau auzite de nimeni. Ăsta este, de fapt, motivul pentru care am înființat această asociație (TNR – n.r.), pentru că, încă de când eram copil, am încercat să le salvez – nu doar pe ele, ci orice altă formă de viață – dar pisica, pentru mine, reprezintă un animăluț foarte deosebit.
Așa mi-am dat seama că cea mai bună modalitate de a le ajuta este sterilizarea, astfel încât putem preveni alte cazuri, alte situații ca ale Sofiei (pisica ce a trăit 8 ani pe străzi – n.r.) și ale multor alte pisicuțe pe care le-am îngrijit de-a lungul timpului și care au avut nevoie de tratamente veterinare extrem de costisitoare. Noi vrem să prevenim această nevoie de intervenții și să gestionăm problema prin sterilizare – este cea mai umană formă de a le ajuta”, a explicat președinta Asociației TNR.