În cea mai recentă ediție a emisiunii DC Anima de la DC News TV, Tudor Tim Ionescu și Geanina Petrea, reprezentantă a Asociaţiei TNR, au discutat despre situația pisicilor fără stăpân din România. În țara noastră, pisicile sunt cele mai populare animale de companie, fiind aproximativ 4,5 milioane de feline. 

De ce este importantă sterilizarea la pisici?

Geanina Petrea a subliniat importanța sterilizării pisicilor, explicând că acest pas este esențial pentru a preveni nașterea unor pui care nu ar avea șanse să supraviețuiască pe străzi. Ea a explicat cum, de cele mai multe ori, pisicile fără stăpân ajung să sufere din cauza bolilor sau accidentelor și de ce sterilizarea este cea mai umană soluție pentru a le proteja. 

„Se pare că oamenii nu știu și nu își dau seama cât de important este ca ele să fie sterilizate, pentru că, fără sterilizare, dau naștere la mii și mii de pui care poate nu vor avea șansa ei (șansa pisicii din platou – n.r.) să ajungă la vârsta asta. 

De cele mai multe ori, ele, pe stradă, suferă de anumite boli, sunt rănite, accidentate și, de cele mai multe ori, nici măcar nu sunt văzute de cineva ca să poată fi salvate. În cele din urmă, cel mai probabil sfârșesc fără să fie văzute sau auzite de nimeni. Ăsta este, de fapt, motivul pentru care am înființat această asociație (TNR – n.r.), pentru că, încă de când eram copil, am încercat să le salvez – nu doar pe ele, ci orice altă formă de viață – dar pisica, pentru mine, reprezintă un animăluț foarte deosebit. 

Așa mi-am dat seama că cea mai bună modalitate de a le ajuta este sterilizarea, astfel încât putem preveni alte cazuri, alte situații ca ale Sofiei (pisica ce a trăit 8 ani pe străzi – n.r.) și ale multor altor pisicuțe pe care le-am îngrijit de-a lungul timpului și care au avut nevoie de tratamente veterinare extrem de costisitoare. Noi vrem să prevenim această nevoie de intervenții și să gestionăm problema prin sterilizare – este cea mai umană formă de a le ajuta”, a explicat reprezentanta TNR la DC News TV

Ce atitudine au românii față de pisici?

„Cum vezi atitudinea românilor față de pisici, pentru că tu ești mult mai apropiată de acest fenomen decât alte persoane?”, a întrebat moderatorul emisiunii. 

„Cred că românii sunt un popor iubitor de animale, în general. Așa consider eu și îmi place să cred lucrul ăsta. Nu aș putea funcționa ca asociație fără să cred foarte mult în binele din oameni. Eu cred că noi suntem, în esență, un popor iubitor de animale, dar ne lipsesc, din păcate, foarte multe cunoștințe despre întreținerea și sănătatea lor. 

Cred că, dacă am avea parte de mai multă educație, am putea îmbunătăți comportamentul nostru față de animale. Sunt foarte mulți români care au adoptat pisici – este foarte ușor, în ziua de azi, să adopți o pisică, nu neapărat prin asociațiile de profil sau de la persoanele care salvează. Pur și simplu, găsești o pisică pe stradă”, a răspuns Petrea.