Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat inițiativa politicienilor care aleg să își facă campanie electorală de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Înjurături în loc de voturi
El a subliniat că pelerinii așteaptă chiar și 14-20 de ore pentru a ajunge la Sfintele Moaște, în timp ce politicienii beneficiază de acces privilegiat, ceea ce sigur nu aduce voturi din partea credincioșilor:
„Eu nu cred că îi ajută. Sper ca toți candidații care se află acolo să nu piardă mai degrabă, fiindcă pelerinii au stat 14-16 ore, s-au stat și 20 de ore, pentru a ajunge la raclă. Politicienii intră prin față. Vă dați seama ce «urări de bine creștinești» primesc din partea pelerinilor că fac lucrul acesta. Nu cred că este un câștig, dar poate domniile lor știu mai bine. Puteau să meargă doar la slujbă fără să meargă și la Sfintele Moaște”.
Cum se poate capitaliza politic un astfel de eveniment
Există și varianta în care politicienii prezenți la Iași de 14 octombrie să poată să „smulgă” voturi din partea pelerinilor, însă aceasta este una puțin probabilă. Chirieac a explicat că dacă Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion sau Mircea Geoană vor să câștige electoral de pe urma sărbătorii creștine, aceștia trebuie să stea și el la coadă o zi întreagă, în rând cu poporul:
„Dacă vrei să iei voturi, atunci stai acolo 14-16 ore cu oamenii și atunci sigur iei voturi. Câte voturi? Nu știu, dar în orice caz nimeni nu va fi nervos dacă se va afla că politicianul cutare, candidat în această toamnă, a stat cu poporul muncitor nu știu câte ore la coadă. Despre asta este vorba, canonul este statul la coadă la Sfintele moaște, nu este despre altceva”.
Ce reprezintă ziua de 14 octombrie în calendarul creștin-ortodox
Sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași, desfășurată anual în jurul datei de 14 octombrie, este prilejul unuia dintre cele mai importante pelerinaje religioase din România. Mii de credincioși din toată țara și din străinătate vin să se închine la moaștele Cuvioasei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, așteptând ore întregi pentru a ajunge la raclă.
Evenimentul include procesiuni religioase și slujbe speciale, atrăgând nu doar pelerini, ci și figuri politice, care deseori participă la ceremonii, în special în anii cu alegeri.