În cadrul emisiunii Ce se întâmplă de la DC News TV, Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a vorbit despre hotărârea CCR privind respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinție. Mai mulți lideri politici au criticat această decizie, inclusiv președintele PSD. 

Tensiuni pe scena politică după decizia CCR în cazul Dianei Șoșoacă 

„Vreau să vă întreb: cum explicați că toate partidele, chiar și Marcel Ciolacu, președintele PSD, vorbea de o reformă a Curții Constituționale? Cum explicați că toate partidele critică această decizie?”, a întrebat moderatorul emisiunii. 

„Noi, în ultima perioadă, ca Partid Social Democrat, ați văzut că nu am discutat despre deciziile magistraților. Am spus că separarea puterilor în stat înseamnă democrație și că sunt niște lecții ale trecutului pe care le-am înțeles. Din perspectiva asta, n-am mai comentat până când, într-adevăr, trebuie să iei atitudine atunci când simți că anumite lucruri nu au fost cele corespunzătoare. 

Sigur, sunt instituții ale statului român și sunt legi care trebuie respectate, care condamnă antisemitismul, care condamnă violența verbală… Poziția PSD este clară. Din perspectiva aceasta, probabil că ar trebui să ne uităm împreună – partidele politice – la felul în care este structurat statul român, astfel încât deciziile care privesc partea de alegere să fie făcute de către cetățean. În democrație, cel care validează este votul, nu alte instituții”, a răspuns ministrul Economiei. 

Cum a contribuit neaplicarea legilor la această situație?  

În timpul discuției, Răzvan Dumitrescu a subliniat că, deși există legi clare împotriva antisemitismului și a declarațiilor fasciste, acestea nu au fost aplicate până acum de autoritățile române. 

„Ideea e în felul următor: și dacă ar fi făcut până acum astfel de lucruri (declarații antisemite, declarații pro-legionare – n.r.), exista Legea 157/2018, exista Ordonanța din 2002. Nimeni n-a folosit, din statul român, acele pârghii. Vine Curtea Constituțională și o trage pe dreapta! Bine sau rău, e altă chestiune. Eu doar remarc faptul că toate partidele politice au comentat critic decizia… 

Eu am citit, atât cât mă pricep, și decizia Curții, în integralitate, deși are peste 20 de pagini. Am citit și opinia separată a doamnei Scântei – aia are o pagină și ceva. Le-am citit pe toate și am constatat așa: mutăm cele constatate de Curte în Anglia, Anglia nu putea să facă Brexit. Adică, n-ai voie să schimbi o direcție. Cine hotărăște asta? Cine? Judecătorul de la Curtea Constituțională? Repet, Anglia, când a făcut Brexit, se putea considera anti-UE, dar nu pro-Putin. 

Adică, înțelegeți unde bat, nu? Nu bat la declarațiile pe care le-a făcut ulterior Șoșoacă și care sunt fasciste, sunt de condamnat, ci fac obiectul legilor pe care România le are și sunt în vigoare! Am înțeles că s-a deschis și dosar penal și o să meargă dosarul penal. E în regulă”, a subliniat Răzvan Dumitrescu. 

La rândul său, Radu Ștefan Oprea a punctat că respectarea procedurilor și aplicarea corectă a legilor ar fi menținut lucrurile într-o zonă de normalitate.  

„Mă uit la anumite chestiuni. Mă uit la lucrurile care s-au întâmplat în Senat, sunt senator. Și mă uit la comportamentul din Parlamentul European. Ați văzut că este o altă atitudine. Adică regula, care este comunicată de la început, o cunoști și te comporți ca atare și se aplică imediat. Probabil că, dacă lucrurile ar fi fost puse într-o ordine corectă, în conformitate cu procedurile, cu legile pe care le avem, lucrurile ar fi rămas într-o zonă de normalitate”, a conchis Radu Ștefan Oprea.