Dr. Dominik Thor, președintele Geneva College of Longevity Science (GCLS), a discutat într-un interviu exclusiv pentru DC News TV despre modul în care societatea românească gestionează stresul. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, stresul are un impact tot mai mare asupra sănătății noastre.
Cum influențează vârsta capacitatea de a gestiona stresul?
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, stresul își pune tot mai mult amprenta asupra sănătății. Dr. Dominik Thor a subliniat că, deși tinerii știu cât de important este să evite stresul, sensibilitatea la acesta crește odată cu anii. Mulți muncesc din greu în tinerețe, cu speranța că la pensionare vor avea parte de o viață mai liniștită, cu mai puține griji.
„Stresul este unul dintre factorii care ne afectează starea de sănătate, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cred că tinerii sunt conștienți că trebuie să evite stresul exagerat, dar cred că pe măsură ce îmbătrânești devii mai susceptibil la stres.
Așadar, cred că trebuie să ne adaptăm și vedem această schimbare la populația activă. Oamenii tind să lucreze din răsputeri când sunt tineri și, apoi, se orientează către pensionare, când vor fi mai puțin stresați”, a spus Dominik Thor.
Stresul la locul de muncă: România vs. Japonia
În multe țări, inclusiv în România, stresul la locul de muncă este tot mai prezent, iar volumul mare de sarcini ne afectează sănătatea. Chiar dacă situațiile extreme din Japonia par greu de imaginat, europenii nu sunt departe în ceea ce privește ritmul intens al muncii. Așadar, este esențial să regândim felul în care muncim pentru a ne menține sănătatea și productivitatea pe termen lung.
„Ați citit studiile referitoare la nivelul stresului în România? Cum ne comparăm cu alte țări precum Japonia, unde cultura muncii este dusă la extrem?”, a întrebat jurnalistul DC News.
„Așa este, japonezii au un termen specific pentru moartea de stres. Acest lucru este de neimaginat aici, dar cred că nu ar trebui să subestimăm faptul că și europenii lucrează foarte intens. Când comparăm numărul de ore lucrate la nivel internațional, nu suntem prea jos în acest clasament. Avem, bineînțeles, și modul de lucru, nu doar cantitatea.
Am avut o femeie pe scenă la eveniment care ne-a spus că munca ar trebui să fie ca un concediu. Cred că acest lucru este specific companiei sale din Emiratele Arabe Unite. Cei care au crescut în anii ’70-’80 au o etică a muncii foarte bună, pentru că li s-a spus că trebuie să muncească din greu.
Cred că ar trebui să reevaluăm acest lucru și să căutăm moduri de lucru în care să rămânem productivi, dar în același timp să rămânem și sănătoși, pentru că trebuie să lucrăm mulți ani de acum încolo, nu-i așa?
Cel puțin asta cred că este așteptarea noastră, a persoanelor tinere. Iar pentru a ajunge la acest deziderat trebuie să fim sănătoși”, a răspuns Thor.