Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a fost invitat la DC News TV, unde a vorbit despre activitatea președintelui Klaus Iohannis, menționând atât reușitele, cât și aspectele care puteau fi gestionate mai bine. Ciucă a subliniat că va avea o abordare proprie, adaptată vremurilor actuale, dacă va ieși învingător în cursa pentru Cotroceni.  

Va fi Ciucă un președinte diferit de Iohannis?

Nicolae Ciucă a spus la DC News TV că, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, va avea o abordare proprie, adaptată vremurilor actuale, dar va continua și ceea ce Klaus Iohannis a făcut bine în cei 10 ani de mandat. 

„Veți fi continuatorul lui Klaus Iohannis sau veți fi altfel de președinte?”, a întrebat Anca Murgoci. 

„Fiecare dintre noi avem personalitatea noastră și fiecare dintre noi avem modul nostru de abordare și manifestare. În școală, de fiecare dată am fost învățați că, atunci când se trece la o nouă etapă, să se păstreze ceea ce este bun și să se implementeze elemente noi, care sunt cu adevărat adaptate la situație și sunt generatoare de acea energie care mișcă lucrurile către înainte. 

Situația este schimbată fundamental față de 2014 și față de 2019. Este schimbată și față de 2024. Ca atare, nu putem să vorbim despre modele, despre șabloane pe care să le aplicăm și să spunem: astea sunt cele care funcționează, că așa a făcut domnul președinte Iohannis sau altcineva. Nu! Aici este nevoie ca fiecare dintre noi să ne asumăm responsabilitate pentru tot ceea ce facem și, desigur, discutăm nu doar de președinte, se discută despre o echipă nouă, un fundament, o structură politică nouă”, a răspuns Ciucă. 

„Deci, ați fi un altfel de președinte. Un președinte pentru 2025”, a intervenit analistul politic Bogdan Chirieac. 

„Exact!”, a răspuns liberalul.  

Puncte slabe și puncte tari pentru Iohannis

În timpul interviului, Ciucă a subliniat că, deși apreciază anumite decizii ale președintelui Iohannis, cum ar fi pactul pentru 2% din PIB pentru Apărare și întărirea relațiilor diplomatice, consideră că o comunicare mai deschisă ar fi fost de mare ajutor în unele situații. 

„Să rămânem puțin la Klaus Iohannis. Spuneți-ne două lucruri bune pe care le-a făcut și două lucruri mai puțin bune”, a spus Murgoci. 

„Dacă ne uităm la ceea ce înseamnă asumarea pe politica de apărare și securitate, acel pact politic prin care toate partidele au fost de acord să asigurăm 2% din PIB pentru bugetul Apărării este un lucru bun, prin care am putut să avem o altă evoluție a dotării și echipării Armatei Române. În ceea ce privește politica externă, am participat la foarte multe activități la nivel internațional, nu am văzut vreodată ca România să nu fie respectată și apreciată ca atare.  

Lucrul pe care l-am mai menționat și îl spun și acum este cel legat de comunicare. O comunicare mai intensă era cea care rezolva multe dintre aceste subiecte”, a punctat actualul președinte al Senatului. 

„Deci, opinați că președintele Klaus Iohannis nu a comunicat suficient”, a spus Chirieac. 

„Uneori”, a conchis Ciucă.