Analistul politic Bogdan Chirieac a criticat dur posibila decizie a PNL de a ieși de la guvernare, catalogând-o drept o „dovadă clară de iresponsabilitate”.

Orgoliul celui care controlează PNL

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Chirieac declară că totul se face din orgoliul președintelui Klaus Iohannis, supărat că PSD nu a mai dorit să voteze care-i permitea să devină senator:

„Dacă demisionează miniștrii PNL este o dovadă clară de iresponsabilitate. Totul se face din orgoliul președintelui Klaus Iohannis care a încercat să-și dea o lege exclusiv pentru domnia sa, iar faptul că PSD, dintr-un motiv sau altul, nu a mai vrut să mai voteze l-a înnebunit pur și simplu pe Klaus Iohannis care a cerut liderilor PNL să iasă de la guvernare. Nu înțeleg de ce liderii PNL ar da curs unei asemenea cerințe nebunești în acest moment”.

Moment prost pentru haos administrativ

El a subliniat că o astfel de mișcare politică ar destabiliza țara, mai ales în contextul economic dificil, cu un deficit de 9% și alte provocări ce necesită o guvernare solidă:

„Nu poți lăsa țara fără o coaliție puternică la guvernare. Lăsați războiul de la graniță, este vorba despre situația economică a României cu deficitul de 9% și cu alte lucruri de genul acesta care trebuie ținute sub control. Ieșirea PNL de la guvernare ar fi o dovadă de iresponsabilitate – și am proprietatea termenilor. Nu-l văd pe generalul Nicolae Ciucă capabil să facă așa ceva”.

Zvonurile privind alianța PSD-AUR, „o nebunie”

Chirieac a contestat și speculațiile despre o posibilă alianță PSD-AUR, pe care le-a numit „o nebunie” și „profund iraționale”, acuzându-l pe președinte de provocarea unui „cutremur politic major” din cauza propriului orgoliu.

„Suntem în zona profundă a iraționalului comandată acum de un președinte care trebuie să plece că i se termină mandatul și al cărui orgoliu provoacă un cutremur politic major, destabilizând România. Aceasta sunt pretexte. Onorabila Curte Constituțională a interzis unui antisemit și xenofob să candideze la președinția României. Din acest motiv iese PNL de la guvernare? Au înnebunit? Ce se întâmplă în acest moment? Pentru așa ceva iese PNL de la guvernare? CCR interzice un candidat antisemit, iar PNL se solidarizează cu candidatul respectiv și iese de la guvernare?”, a explicat analistul.

România nu poate fi guvernată de cei respinși pe plan internațional

Chirieac a conchis că o astfel de alianță nu este realistă, deoarece AUR nu este validat pe plan internațional, iar o astfel de colaborare ar avea consecințe economice grave pentru România, inclusiv degradarea agențiilor de rating și dificultăți în obținerea fondurilor internaționale:

„Ce alianță PSD-AUR există? AUR nu este validat în plan internațional, nu poți face alianță cu AUR astăzi când vorbim. În momentul acela nu vei mai primi fonduri, de vor degrada agențiile de rating, nu te mai poți împrumuta pe piață. România se află într-un context internațional foarte complex”.