Într-un interviu exclusiv la DC News TV realizat cu ocazia comemorării victimelor atacurilor teroriste asupra Israelului din 7 octombrie 2023, jurnalistul Bogdan Chirieac a avut-o ca invitat pe Irina Weinberg, traducătoarea cărții „O zi din octombrie”.

Volumul descrie în detaliu tragica zi din istoria poporului israelian. Irina Weinberg este și cetățean român și israelian, iar aceasta spune în cadrul scurtului interviu că traducerea cărții a fost o experiență profund tulburătoare.

„Nimic nu este ficțiune. Am avut experiența dureroasă de a traduce dimineața și de a vedea seara la televizor interviuri cu personajele cărții”, a spus Weinberg. Traducătoarea a subliniat cât de puternic a fost impactul emoțional, amintind că fiecare cuvânt din carte reflectă realitatea, fără nicio exagerare – deși totul pare ficțiune prin prisma atrocităților întâmplate atunci.

Irina Weinberg locuiește în Israel de peste 46 de ani și este sora Leilei Munteanu. Ea a explicat că datorită familiei a reușit să-și păstreze limba română la un nivel excepțional. „Nu poți să scoți România din mine”, a declarat aceasta, evocând legătura profundă pe care o are cu țara natală.

Bogdan Chirieac a menționat că, după evenimentele din 7 octombrie, relațiile dintre România și Israel s-au strâns, subliniind că există aproximativ 2 milioane de israelieni cu rădăcini românești. Irina Weinberg a confirmat acest lucru, spunând că mulți dintre acești oameni sunt muncitori care preferă totuși să nu iasă în evidență prin cetățenia lor română.