Politicienii care vizează cea mai înaltă funcție din stat au avut termen până pe 5 octombrie, ora 24:00, să-și depună listele cu semnături la Biroul Electoral Central, iar majoritatea dintre ei au făcut declarații și au răspuns la întrebările jurnaliștilor prezenți.

Cine candidează

  • Marcel Ciolacu;
  • Nicolae Ciucă;
  • Elena Lasconi;
  • Mircea Geoană;
  • Kelemen Hunor;
  • Silviu Predoiu;
  • George Simion;
  • Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru;
  • Ana Birchall;
  • Cristian Terheș;
  • Cristian Diaconescu;

*Până la acest moment. Lista poate suferi modificări.

Ciucă fuge din fața presei

Excepția notabilă este președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, care nu a scos un cuvânt la insistențele presei după ce a terminat de recitat scurtul discurs alături de liderii liberali din teritoriu. „Dacă veți ajunge la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis este o variantă de premier?”, se distinge că întreabă o jurnalistă.

Reamintim că aceeași strategie de campanie a fost folosită și la Consiliul Național al PNL din 15 septembrie 2024 de la Palatul Parlamentului – Vezi momentul aici.

Ciolacu: „Sunt om. Mă puteți ciupi”

În schimb, ceilalți candidați notabili au ales să dea curs întrebărilor celor prezenți la eveniment. Unul dintre exemple este președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, care a fost întrebat despre momentul în care i-a încurcat pe Antonio Costa și Rui Costa. Iată răspunsul premierului care include și un atac către contracandidatul Mircea Geoană:

„Ați văzut că imediat m-am corectat și am zis Antonio. Sunt om, nu-mi cereți să fiu altfel. Sunt viu, dacă vreți mă puteți ciupi, dacă mă ciupiți mai tare să știți că și țip. E normal. Se știe că îmi place să mă uit la meciuri. Ce gafă așa monumentală… bine că nu i-am spus «Sănătate multă»”.

„Glumițele” lui Ciolacu au continuat. Întrebat cum funcționează coaliția de guvernare, acesta a răspuns „Este discretă, nu secretă”. „Colegii mei au avut întâlniri cu colegi de la PNL. Nu se mai văd liderii… am înțeles, respect această decizie a consultanților de la PNL”, a adăugat premierul, lovind și în campania lui Ciucă.

Geoană se apără în numele fostei funcții

Fost secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană candidează independent la președinția României. Într-o anchetă recentă i se impută acestuia legături cu Rusia, acuzații pe care le respinge vehement. Ce este interesant este că în discursul de la depunerea candidaturii a pus un accent exagerat pe faptul că a fost în zona de vârf a Alianței Nord-Atlantice. Iată ce a declarat:

„Am făcut un apel oficial către instituțiile statului român specializate și către structurile aliate care se ocupă de aceste subiecte pentru a investiga până la ultimul detaliu această operațiune de compromitere a unui fost oficial al NATO și al unui viitor candidat… unui candidat și a unui potențial viitor președinte al României”.

Lasconi, rezumatul visului american: Cola și blugi

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, a avut și ea o declarație interesantă făcută după ce a fost întrebată despre o posibilă dezbatere cu candidații naționaliști. Aceasta a spus că nu va discuta cu cei suspectați că fac jocurile Rusiei în România.

„Noi suntem pentru Vest. Mie îmi plac blugii, îmi place Coca-Cola. Întotdeauna ne-am dorit să fim cu americanii”, a transmis Elena Lasconi, sintetizând beneficiile care vin din Occident spre România.

Simion, lecție de marketing

Nici președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, nu a lăsat la voia întâmplării momentul depunerii semnăturilor pentru candidatura sa la cea mai înaltă funcție în stat. Acesta a folosit inundațiile

„Păi nu v-am zis să rămâneți la Pechea lângă oamenii ăia?”, le-a spus George Simion susținătorilor săi la BEC. „Apreciez din suflet că sunteți aici, dar imediat după depunere vă duceți înapoi la Pechea. Mulțumesc colegilor care de o săptămână sunt la Pechea. (…) Anul acesta este un an decisiv pentru români și pentru oamenii care trebuie ajutați și au nevoie de sprijin din partea guvernului lor”.

Kelemen Hunor, pe motocicletă

Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) s-a prezentat pe motocicletă pentru a candida pentru a patra oară la președinția României.

„Sunt a patra oară la Biroul Electoral Central cu dosarul de candidat la prezidențiale și nu fac acest lucru ca un jucător înrăit la loto: pun numere și sper că voi câștiga”, se vede în videoclipul promoțional de pe pagina sa de socializare.

Șoșoacă, derapaje și mult scandal

Diana Șoșoacă aduce injurii propriilor susținători, formulări antisemite și recunoaște și că încalcă legea la volan. Biroul Electoral Central i-a respins candidatura în urma unei sesizări la Curtea Constituțională a României.

„Da, Poliția Română, am condus cu 140 km/h! Vă rog să-mi luați carnetul din nou! Și așa o să conduc și cu 180 la oră, și cu 200 la oră”, a transmis Șoșoacă, după ce i-a certat pe simpatizanți pentru că aveau volumul tare la telefon.