Universitățile românești își caută locul în clubul de elită al instituțiilor de învățământ din întreaga lume. Aceasta este concluzia la care au ajuns profesorii universitari Laura Comănescu și Constantin Profiroiu la emisiunea DC Edu de la DC News TV.

Legea românească, deschisă colaborărilor internaționale

Prof. Comănescu, prorector la Universitatea din București, a explicat că instituția din care face parte urmează o colaborare care oferă oportunități valoroase pentru studenți, inclusiv programe cu diplome duble sau multiple.

Mai mult, Comănescu a subliniat că România, prin legislația actuală, oferă universităților mai multă flexibilitate și autonomie decât multe alte țări europene cu tradiție, precum Franța sau Belgia:

„Universitatea din București face parte din Consorțiul CIVIS, un consorțiu european, alături de universități din 11 alte țări. Încercăm să construim niște programe comune cu diplomă dublă sau multiplă. Culmea este că, dacă vorbim despre actuala lege, avem mai puține constrângeri legislative și mai multă flexibilitate și autonomie decât multe țări europene de tradiție, cum ar fi Franța, Suedia sau Belgia.

Legislația actuală dă universităților acea autonomie și acea flexibilitate de a participa la aceste programe cu diplomă dublă sau multiplă. Este un lucru pe care trebuie desigur să-l salutăm pentru că este un prim pas pentru «a intra în lumea bună». Avem programe valoroase”.

Provocările de a fi sus în clasamentele internaționale

Prof. univ. dr. habil. Constantin Marius Profiroiu, prorector pentru Relații Internaționale la Academia de Studii Economice (ASE), a adăugat că universitățile românești trebuie să aspire la un nivel și mai înalt de performanță. Prezența în clasamentele internaționale necesită o strategie pe termen lung, axată pe cercetare și reputație academică. „Pentru a ajunge în primii 500 la nivel mondial, trebuie să investești strategic pe următorii 10-15 ani”, a explicat Profiroiu.

El a subliniat că ASE se confruntă cu provocări legate de acreditările internaționale, în special în domeniul business, dar această adaptare este esențială pentru a intra în clubul de elită al universităților recunoscute pe plan internațional:

„Cred că inclusiv în acest Plan Strategic Multianual, universitățile au intrat în altă etapă. Noi, la ASE, avem o provocare foarte mare legată de acreditarea internațională a programelor noastre din domeniul business. Nu este ușor, dar dacă vrem să fin în clubul acela de elită al acreditărilor internaționale trebuie să ne adaptăm, iar această adaptare se face cu oameni, cu tineri, cu cei care vin asistenți și vor carieră universitară. Nu este ușor, dar singura soluție este să ne adaptăm”.