Problemele legate de utilizarea trotinetelor electrice în România sunt accentuate de lipsa educației rutiere, avertizează expertul în conducere defensivă Titi Aur.
Trotinetele, interzise în metropole europene
Acesta a explicat în emisiunea „DC Conducem” de la DC News TV că multe orașe europene, precum Parisul și Barcelona, au restricționat utilizarea trotinetelor electrice închiriate din cauza dificultăților de gestionare a acestora:
„Povestea cu trotinetele este una complicată, nimeni nu a reușit să găsească soluția perfectă în Europa. Au apărut zone precum Parisul sau Barcelona care au interzis efectiv circulația trotinetelor – doar celor închiriate, pentru că celor privați nu au ce să le facă – pentru că este foarte greu de ținut sub control”.
În România situația este și mai rea
În România, provocările sunt chiar mai mari, din cauza unui nivel scăzut de educație rutieră atât în rândul trotinetiștilor, cât și al pietonilor:
„În România este și mai greu pentru că avem o populație needucată din acest punct de vedere. Trotinetistul trece pe roșu, nu acordă prioritate pietonilor, întoarce oriunde, trece pe oriunde – nu pentru că este un om rău, ci pentru că nu știe”.
Educație și conștientizare
El a propus ca soluție implementarea unor programe de educație rutieră constante, pentru a informa și conștientiza atât trotinetiștii, cât și restul participanților la trafic:
„Trebuie să se facă ceva în zona de educație rutieră. Nu doar trotinetistul, ci și pietonul face lucruri nefirești pentru că nu știe, nu crede că se poate întâmpla ceva. Educația are aici două elemente: în primul rând informarea cetățeanului, în al doilea rând conștientizarea periodică. Vorbim despre transmiterea periodică de mesaje – fie mici cursuri de 30 de minute, fie diferite campanii – ca să-i aduci aminte. Așa cum spuneam, după ce faci protecția muncii, periodic îți aduce aminte. Acesta este modelul”.
Părinții, responsabili de educația copiilor lor
Expertul a subliniat că părinții au un rol esențial în educația rutieră, oferind exemplul negativ al părinților care traversează neregulamentar cu copiii de mână, perpetuând astfel comportamentele periculoase.
„La noi nu facem nici partea de informare primară și, bineînțeles, nu mai ai ce să îl înveți. Părintele face și el parte din aceeași categorie de persoane needucate și inconștiente. Părintele consideră că dacă el a traversat să-și ia pâine a făcut o românească, dar el este cu copilul de mână care va face și el și va învăța și el pe altul la fel. Neapărat trebuie să acționăm în zona de educație”, a conchis Titi Aur.