Deputatul Ionuț Vulpescu a făcut un apel la coeziune și dialog în cadrul unui interviu acordat la DC News TV, exprimându-și dorința ca, după încheierea acestui an marcat de confruntări electorale, România să își concentreze eforturile pe proiecte de dezvoltare pe termen mediu și lung.
O societate înaintează doar pe baza consensului
Ionuț Vulpescu a venit la De Ce Citim, o emisiune moderată de Flaviu Predescu, în urma realizării unui interviu cu fostul președinte Ion Iliescu, iar temele discutate au fost din spectrul viitorului țării noastre.
„„Eu sper ca după ce se închide acest an să vină trei ani în care să construim. Haideți să ieși din logica asta electorală, electoralistă de fapt – cu confruntări zi de zi, mici glumițe, reacții. Nu, haideți să ne uităm pe direcții mari. O țară normală progresează dacă are 2-3 teme, proiecte mari. Noi ne-am pierdut în ultimii ani din păcate capacitatea de a vedea pe termen mediu și lung – cum a fost în anii ’90. O societate normală progresează pe consens.
S-a râs mult de Ion Iliescu care a venit cu termenii de «liniște, consens» în anii aceia. Cum se putea altfel? Cum puteai să construiești altfel? Pe scandal, pe confruntare, pe injurii pe care le gândești și pe care nu le rostești poate tot timpul, dar te uiți la celălalt cu neîncredere?”, a transmis Vulpescu în platourile DC News TV.
Inegalitățile sociale încă sunt de actualitate
Deputatul a atras atenția asupra inegalităților sociale, în special între urban și rural, și a subliniat importanța oferirii de șanse egale copiilor din mediul rural:
„Eu zic că ar trebui să ne întoarcem la dialog și mi-aș dori ca în România o parte din inegalitățile care încă persistă să dispară. Avem foarte mult de construit în plan social și acesta este și unul din mesajele pe care Ion Iliescu le spune în interviul recent (n.r., în podcastul Avangarda). Sunt inegalități încă în societatea românească, mai ales între urban și rural. Trebuie mai multe șanse reale pentru copiii buni care vin din rural. Câți oameni de la sat mai vin să facă o facultate? Sunt niște cifre alarmante”.
El a încheiat pledând pentru mai mult conținut și substanță în discursul public, invocând celebra distincție dintre formă și fond a lui Titu Maiorescu, care rămâne relevantă și astăzi:
„Să renunțăm la lozinci și să punem mai mult conținut. Este celebrul conflict între formă și fond al lui Titu Maiorescu… încă stă în picioare”.