În cadrul emisiunii Culisele Justiției, comisarul Adrian Tudose, șeful Serviciului Furturi Auto din cadrul Poliției Capitalei, a explicat că, în București, hoții sunt mai interesați de scuterele folosite de livratorii Glovo decât de motociclete.
În Capitală, hoții vânează scuterele Glovo, nu motocicletele
În București, hoții nu par prea impresionați de motocicletele luxoase, dar scuterele livratorilor de la Glovo le fac cu ochiul. Comisarul Adrian Tudose a precizat că acestea devin adevărate „ținte mobile” când livratorii le lasă nesupravegheate. Partea bună? Majoritatea scuterelor furate sunt recuperate rapid, mulțumită camerelor de supraveghere.
„Mă interesează și de motociclete. Ce piață avem în București, cea a motocicletelor în sensul de infracționalitate”, a întrebat moderatoarea emisiunii.
„Nu avem nicio piață în București. Nu se fură motocicletele, ci scuterele. Sunt acele furturi – pentru că orice sesizare trebuie înregistrată și documentată, indiferent de modul de expunere de către persoana vătămată – sunt acele scutere folosite la livrarea Glovo. Pentru că el (livratorul – n.r.) intră în bloc și-l lasă, dispare scuterul”, a răspuns comisarul.
„Eu nu cunosc, deși le vedem pe stradă. Aceste scutere pot fi luate pur și simplu sau se și pornesc foarte simplu, ca să poată să fugă așa hoții cu ele?”, a continuat moderatoarea.
„Majoritatea sunt împinse. Să știți că le găsim la o distanță relativ apropiată de locul din care au fost luate. În ziua de astăzi, suntem ajutați de sistemele video și le găsim”, a explicat Adrian Tudose.
De cinci ani, hoții ocolesc mașinile de lux în București
În privința bijuteriilor pe patru roți, comisarul a ținut să îi liniștească pe bucureșteni, precizând că, în ultimii cinci ani, nu au fost descoperite grupări sau persoane specializate în furtul de autovehicule de lux în Capitală.
El a explicat că furtul de mașini de lux necesită abilități și cunoștințe tehnice avansate, iar hoții folosesc dispozitive electronice complexe pentru a păcăli sistemele de securitate ale acestor vehicule.
„Vreau să transmit un mesaj de liniște pentru cetățenii municipiului București: nu avem în ultimii cinci ani de zile, grupări sau persoane specializate care să sustragă autovehicule pe raza municipiului. Din experiența profesională, sunt anumite tipologii ale infractorului, pentru că acest gen de infracțiune nu este săvârșit de oricine, de orice persoană.
Trebuie să aibă anumite abilități, cunoștințe și tărie de caracter. Când vorbim de mașinile scumpe, trebuie să ai un dispozitiv electronic, care are rolul de a citi frecvența cheii de contact și a transmite mai departe computerul de bord, astfel încât semnalul pe care computerul de bord îl recepționează de la cheie, să nu facă diferența că e de la un dispozitiv auxiliar și e de la cheie”, a explicat Tudose.