În cea mai recentă ediție a emisiunii România are nevoie de tine, implică-te, Iulian Lorincz, deputat de Diaspora, le-a transmis românilor din străinătate un mesaj clar: să iasă în număr mare la vot, atât la alegerile prezidențiale, unde Klaus Iohannis nu mai poate candida, cât și la cele parlamentare. 

România în fața unui nou ciclu electoral: fiecare vot contează 

Deputatul a subliniat că, odată cu finalul mandatului lui Klaus Iohannis, România intră într-o nouă etapă electorală, iar în contextul tulburărilor globale, precum războiul de la graniță, importanța fiecărui vot devine și mai mare. 

„E important să mergem la vot pentru că se schimbă un ciclu electoral la nivel prezidențial. Domnul Iohannis nu mai poate candida. Evident, la alegerile din 2019, a fost favorit cel care se afla deja pe tron. Acum are loc o schimbare. E un ciclu electoral nou, avem război la graniță – se schimbă multe lucruri în lume, în general, și în România la fel.  

Este foarte important să transmitem un mesaj că ne dorim o persoană – motiv pentru care o să-i fac și campanie colegei noastre, Elena Lasconi, candidata la alegerile prezidențiale din partea USR, care e singura persoană care nu provine dintr-un sistem deja. A avut viața ei în jurnalism, dar este o persoană care a demonstrat că poate face lucruri la Câmpulung. A dus milioane de euro din fonduri europene, a performat ca primar acolo, a adus în mandatul ei fonduri europene cât nu s-au adus în 30 de ani. 

Și alegerile parlamentare sunt foarte importante, nu doar cele prezidențiale, pentru că, până la urmă, cine guvernează țara este Guvernul, care este votat de către Parlament. Există tendința aceasta în diaspora de a vota mult mai mult la prezidențiale decât la parlamentare, din păcate. Există o idee de mesianism, cum că vine cineva și ne salvează. Este foarte important ca românii din afara graniței să voteze atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru parlamentare”, a spus Iulian Lorincz la DC News TV.  

Ce crede deputatul de diaspora despre mandatele lui Iohannis?

Deputatul a criticat lipsa de implicare a președintelui Iohannis, subliniind că acesta a fost absent din viața publică și nu a transmis mesajele de care aveau nevoie românii. Deși votat masiv de diaspora, Lorincz consideră că Iohannis nu a reușit să reprezinte România cu adevărat pe scena internațională, fiind preocupat mai degrabă de hobbyurile sale, în loc să stea la masa discuțiilor cu liderii mondiali. 

„Mie mi se pare că președintele actual a fost lipsit de dinamism, a fost absent, nu a intervenit și nu a transmis în societate mesajul de care aveau nevoie românii. A adus PSD și PNL la guvernare și, în rest, și-a văzut de hobbyurile lui.  

Și, ca să fie foarte clar, din păcate, diaspora l-a votat. L-a votat pentru că a crezut că schimbarea era aceea. Mereu s-a votat anti-sistem, anti-PSD. L-au votat aproape 1 milion de cetățeni români în turul doi. (…) 

Mie mi se pare că președintele, pe lângă faptul că este cel mai înalt reprezentant al politicii externe în România, trebuie să stea la masă cu greii lumii – ceea ce nu s-a întâmplat cu Iohannis în cei 10 ani de mandat”, a punctat Lorincz.