În cea mai recentă ediție a emisiunii Părinți Prezenți, psihologul clinician Violeta Mihalașcu a discutat despre influența stereotipurilor de gen asupra copiilor. Iată de ce nu ar trebui să limităm copiii în a experimenta o varietate de emoții, un aspect firesc, având în vedere că suntem ființe complexe.
Cum afectează stereotipurile de gen dezvoltarea copiilor?
Expresii precum „băieții nu plâng” sau „fetele trebuie să fie delicate” nu doar că limitează emoțiile, dar influențează și modul în care cei mici se cunosc pe ei înșiși. De aceea, este esențial ca atât băieții, cât și fetele să fie lăsați să simtă liber toate emoțiile.
„Ești băiat, nu e frumos să plângi; Fetele nu trebuie să fie agresive; Cum afectează aceste stereotipuri dezvoltarea emoțională și socială a copiilor?”, a întrebat moderatoarea emisiunii.
„Păi, ca și celelalte (afirmații toxice – n.r.), îi deconectează de propriile lor trăiri autentice din momentul respectiv, pentru că li se spune cum se așteaptă societatea să reacționeze. Asta aduce în același timp și o limitare în autocunoaștere și autodezvoltarea copiilor, pentru că ajung să-și dezvolte abilitățile sau să-și dea voie să simtă mai des lucrurile care sunt permise pentru genul lor.
De asta pe băieți îi creștem ca fiind ok mai agresivi, mai luptători, mai puternici și, în niciun caz plângăcioși, iar pe fete, din contră, e ok să fie rușinoase, timide, să vorbesc eu pentru ea, așa este ea finuță și o prințesă, dar să nu cumva să fie furioasă – asta este interzis fetelor, ceea ce evident limitează dezvoltarea completă.
Suntem ființe complete și simțim toate emoțiile. Și băieții simt toate emoțiile, și fetele simt toate emoțiile și e crucial ca în etapa dezvoltării în copilăria mică copiii să treacă prin toate emoțiile pe care le au. Doar așa se cunosc și doar așa devin pricepuți la a simți”, a explicat psihologul la DC News TV.
Cum îi pot sprijini părinții pe cei mici în a-și exprima sănătos emoțiile?
E important să lăsăm deoparte stereotipurile de gen și să le arătăm copiilor că toate emoțiile lor sunt normale și valide. În loc să le spunem cum ar trebui să se simtă, ar fi bine să-i ajutăm să înțeleagă de ce simt ceea ce simt, spun specialiștii.
„Păi cred că trebuie pur și simplu să ne scoatem ideea de gen din cap. Din fericire, eu aud destul de des la mămicile cu care lucrez expresia «E băiat și e ok să plângă și el». Prin faptul că le arătăm că fiecare emoție este ok, poate fi acceptată, e validă. Trebuie să ne ducem într-o altă direcție: «Hai să vedem de ce te-ai înfuriat/ Hai să vedem ce te întristează»”, a punctat Violeta Mihalașcu.