Într-o nouă ediție a emisiunii DC Conducem, expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a vorbit despre scenariul introducerii unui prag minim de consum de droguri la volan în România. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat pentru 11 noiembrie pronunțarea unei decizii privind necesitatea introducerii unui prag minim de consum de droguri la volan.
ÎCCJ a amânat decizia privind introducerea unui prag pentru infracțiunea de conducere sub influența drogurilor
Titi Aur a abordat un subiect sensibil în cea mai recentă ediție a emisiunii DC Conducem, vorbind despre posibilitatea introducerii unui prag minim de consum de droguri la volan.
În contextul în care România se confruntă cu o creștere alarmantă a consumului de droguri, problematica devine din ce în ce mai complicată, iar autoritățile încearcă să găsească soluții eficiente pentru a gestiona această situație.
„Când vorbim de droguri, problema este delicată și complicată, în mod special pentru România. De ce? Pentru că România a devenit, dintr-o țară de tranzit, o țară de consum de droguri – a explodat fenomenul. Dar, odată cu amplitudinea asta din ce în ce mai mare la droguri, a apărut o mare diversitate de droguri. Nu mai vorbim doar de acele droguri clasice, că-i canabis, că-i heroină sau cocaină; apar tot felul de combinații din foste/actuale medicamente.
Chimiștii fac două lucruri rele în lumea asta: fac condimente pentru alimente și ne tot intoxică, făcând plantele și animalele să crească mai repede; și își pun mintea să facă tot felul de droguri din tot felul de chimicale, iar aparatele (drug test-ul) nu pot depista toate chimicalele. E din ce în ce mai complicat.
Din păcate, fenomenul ia amploare. Din păcate, devin din ce în ce mai ieftine cele mai toxice și cele mai nenorocite droguri și, din păcate, aceste droguri afectează și traficul. Și, atunci, s-a pus în discuție: ce facem cu acest capitol? Și știți, a fost Ordonanța 84, care încerca să țină situația sub control, în sensul că, dacă te găsesc, te duc la teste, îți iau carnetul, îți fac dosar. Dacă nu te găsesc și refuzi, îți iau carnetul oricum, ca să te oblig, și au ieșit discuții că e nedreptate”, a spus Titi Aur la DC News TV.
Unele alimente și medicamente pot lăsa șoferii fără permis
S-a pus în discuție introducerea unei toleranțe minime în ceea ce privește consumul de droguri la volan, pentru a evita situațiile în care rezultatele fals-pozitive, cauzate de medicamente sau alimente, să ducă la sancțiuni nedrepte.
„Acum a venit această discuție pentru că Germania a dat o toleranță mică, mică, ca și la alcool. Nu știu să-ți spun exact la ce categorii de droguri, dar tocmai pentru a elimina acest fals-pozitiv. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ai consumat ceva, fie un medicament, fie un aliment care păcălește sau, în fine, dă o informație falsă drug test-ului, ceea ce se confirmă pe urmă la analiză, dar, între testul din stradă și rezultatul de la analiză, tu trebuie să suporți rigorile: să nu conduci, să fii acuzat, să fii considerat de societate, de prieteni, de vecini că ești consumator, deși tu nu ai consumat droguri în sensul de drog, ai luat Nurofen sau altceva, generic vorbind.
Ce s-a încercat acum la Înalta Curte? S-a încercat o decizie între a fi zero în continuare sau a fi acea mică toleranță. Dacă acea mică toleranță se face prin lege, atunci și aparatele ar trebui reglate ca să dea pozitiv numai de la acel ceva în plus, doar că este atât de complicat, având o plajă foarte mare de droguri, unele dintre ele fiind și nedepistabile de către aparat, și atunci decizia e foarte complicată”, a explicat expertul în conducere defensivă.
Un risc psihologic major
„Dacă se introduce acest prag, apare aspectul psihologic, pe care nu-l gândesc neapărat mulți, dar contează foarte mult în ecuație. Dacă se spune că Înalta Curte a dat o mică toleranță, nu vor sta puștii și cei care sunt doritori de consum să analizeze cât.
Și, automat, pleacă zvonul: gata, s-a dat drumul. Păi ce, e puțin; dar n-am luat decât puțin, o țigară; dar numai o linguriță etc. Și, atunci, partea asta de imagine, de transmitere a mesajului, e clar că ar trebui să fie zero absolut. Dar, în același timp, zero absolut creează această tensiune de fals-pozitiv pentru cei care n-au consumat”, a conchis Titi Aur.